Zde může být vaše reklama.

Policejní komisař v kauze obviněných Jestřábů: Neznalost zákona neomlouvá

Policejní komisař v kauze obviněných Jestřábů: Neznalost zákona neomlouvá

07. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kriminalisté v červnu zahájili trestní stíhání spolku LHK Jestřábi Prostějov pro možné dotační podvody. Jeho někdejší šéf Michal Tomiga totiž šestkrát při žádostech o dotaci čestně prohlásil, že klub nemá žádné exekuce, opak byl ale pravdou. Hanácký Večerník teď získal usnesení o zahájení trestního stíhání Jestřábů. Z něj vyplývá, že Tomiga se u výslechu hájil, že „žil v domnění, že exekuce už jsou zastaveny“.

Jednání, které policejní komisař Pavel Raus z Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Prostějov Policie České republiky kvalifikuje jako trestný čin dotačního podvodu, se odehrálo mezi léty 2015 a 2017. Spolek mládežnického hokeje LHK Jestřábi Prostějov, který posléze skončil v insolvenci, podle vyšetřovatelů spáchal trestný čin tím, že šestkrát při žádostech o dotace na prostějovskou radnici a olomoucké hejtmanství jeho předseda Michal Tomiga tvrdil, že proti klubu není vedeno řízení o výkon rozhodnutí, ani navrhována či prováděna exekuce. Většinu dotací klub i přes lež v čestném prohlášení dostal, v roce 2017 na exekuce před schválením dotace upozornila opozice a tím vyplacení peněz zamezila. Kraj své rozhodnutí poskytnout dotaci na rok 2017 posléze přehodnotil.

Jak potrestat právnickou osobu?

Obviněnému spolku LHK Jestřábi, kterému před časem soud schválil oddlužení, teď hrozí například jeho zrušení, propadnutí majetku, zákaz činnosti, zákaz přijímání dotací. Soud může obviněnou právnickou osobu potrestat také uveřejněním rozsudku o vině.

Podle informací, které přinesla MF DNES je v kauze obviněn i samotný Tomiga jako fyzická osoba. Ten se ale k věci opakovaně odmítá vyjadřovat. „Já jsem žil stále v domnění, že žadatel o dotaci nesmí mít žádné exekuce vůči městu a státním organizacím. Žil jsem v domnění, že všechny tři exekuce jsou zastaveny, dále se splácely závazky vůči ALL SPORTS, a. s. a Hotel TENNIS CLUB, s.r.o.,“ citoval komisař obhajobu Tomigy, když policistům podával vysvětlení.

O exekucích musel vědět, konstatovala Policie

S tím se ale kriminalisté neztotožnili. „Z exekučního řádu vyplývá, že exekuční řízení se zahajuje na návrh, a exekuční řízení je zahájeno dnem, kdy exekuční návrh došel exekutorovi. Michal Tomiga v předmětné věci převzal písemnosti od exekutorů k vyrozumění o vedení exekučních řízení, probíhaly dohody o narovnání i samotné hrazení dluhů. Musel si tedy být vědom vedení exekučních řízení a rovněž musel mít jisté právní povědomí za dobu působení ve vedení LHK Jestřábi Prostějov, neboť vedl různá obchodní jednání. Kdyby policejní orgán uznal přesvědčení Michala Tomigy o vzniku a vedení exekuce, tak by to popíralo jeden ze základních právních principů trestního práva, tedy že neznalost zákona neomlouvá, kdy tento princip naznačuje přijetí odpovědnosti za své činy,“ stojí v usnesení Policie s tím, že čin je spáchán úmyslně. „To vysvětlení Tomigy, že si myslel, že stačí nemít exekuce vůči státu a městu je úplně směšné, nemůže u soudu uspět,“ uvedl zdroj, který materiál HV poskytl.

Rašková o exekucích Jestřábů věděla, upozornila Naiclerová

Podle opoziční zastupitelky Hany Naiclerové (Změna pro Prostějov) vedení Prostějova dobře vědělo, že klub má s exekucemi problémy. „ Teď si asi všichni cucli z poháru zapomnění a jak primátorka Rašková, tak odpovědná náměstkyně Hemerková shodně tvrdí, že o exekucích vůbec nevěděly. Přitom mi před posledním pokusem Tomigy získat od města 3,8 milionu korun sama primátorka na moje upozornění o exekucích spolku psala ve smyslu ,víme o tom‘. Přesto materiál z programu nestáhla a exekutor málem peníze zabavil,“ kritizuje primátorku Naiclerová.

„Jestliže vás někdo podvede a podepíše čestné prohlášení, že je všechno v pořádku, tak to není vaše chyba,“ uvedla pro MfD náměstkyně primátorky Ivana Hemerková (Pévéčko).

 

Jakub Čech

Další články