Zde může být vaše reklama.

Pracovní podmínky v prostějovském Muzeu už kontroluje inspektorát práce

Pracovní podmínky v prostějovském Muzeu už kontroluje inspektorát práce

09. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

O pracovních podmínkách i vyhazování nepohodlných zaměstnanců v Muzeu a galerii v Prostějově už Hanácký Večerník informoval několikrát. Teď jsme zjistili, že instituce vedená sociálním demokratem Danielem Zádrapou čelí kontrole Státního úřadu inspekce práce mimo jiné kvůli rovnému zacházení se zaměstnanci. Jeho rozhodnutí by mělo ještě tento měsíc.

O složité situaci v prostějovském Muzeu se mluví už dlouho. Kromě toho, že jeho ředitel Daniel Zádrapa (ČSSD) vyhodil provozovatelku kavárny v budově Špalíčku, dal výpověď také dvěma nepohodlným zaměstnankyním Ireně Loubalové a Ivaně Peluhové. Další lidé odešli dobrovolně a jedna z nich, bývalá muzejní pedagožka Jitka Svozílková začala o praktikách ředitele Zádrapy i jeho zástupkyně Husaříkové otevřeně hovořit. „Pořád mi zní v hlavě jeho věta: Zachránil jsem Ti p*del, když jsem Ti dal práci,“ popsala komunikaci se Zádrapou Svozílková. Zádrapa uvedl, že si nepamatuje, že by tuto větu někdy použil.

Právě problematika postupu vedení Muzea při vyhazovu některých zaměstnanců je mimo jiné předmětem kontroly. Informaci HV o jejím průběhu potvrdil samotný Státní úřad inspekce práce. „Předmětem kontroly je mimo jiné problematika rovného zacházení se zaměstnanci, problematika zařazení do platových tříd a příplatků k platu, či problematika postupu zaměstnavatele při skončení pracovního poměru. Kontrola byla zahájena v měsíci únoru 2017 a dosud nebyla ukončena,“ odpověděl nám na dotazy vedoucí inspektor Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj Libor Černý s tím, že bližší informace není oprávněn sdělit s ohledem na mlčenlivost danou kontrolním řádem.

Rozhodnuto, zda krajem zřízená příspěvková organizace Muzeum a galerie v Prostějově pochybila, bude už brzy. „S ohledem na doložení dalších podkladů potřebných ke zjištění stavu věci v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu kontroly předpokládáme vyhotovení o protokolu o kontrole v měsíci říjnu 2017,“ dodal šéf inspektorátu Černý.

Samotný ředitel Muzea a galerie v Prostějově Daniel Zádrapa na dotazy HV v této věci nereagoval.

 

Jakub Čech

Další články