Zde může být vaše reklama.

PŘEHLED: Kdo chce na podzim kandidovat do Senátu na Prostějovsku? Rekordní počet osobností

PŘEHLED: Kdo chce na podzim kandidovat do Senátu na Prostějovsku? Rekordní počet osobností

19. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Po dalších šesti letech letos na podzim vyprší mandát současné senátorce za prostějovský obvod Boženě Sekaninové. Ta nyní mluví o opětovné kandidatuře. Přestože jména ještě nejsou oficiální, již teď je jisté, že v boji o senátní křeslo bude Sekaninová mít rekordní počet rivalů. Hanácký Večerník se senátními volbami na Prostějovsku jako první z médií komplexně zabývá.

Senátní obvod č. 62 tvoří kromě celého prostějovského okresu také několik obcí na Přerovsku. Prvním zástupcem regionu v horní komoře Parlamentu České republiky byl sociální demokrat Jan Kavan, kterého vystřídal v roce 2000 kandidát Unie svobody Robert Kolář. Od roku 2006 v Senátu působí prostějovská politička ČSSD, někdejší místostarostka Božena Sekaninová, která nejprve v roce 2006 v druhém kole porazila tehdejší kandidátku ODS Ivanu Hemerkovou a o šest let později komunistu Jaroslava Šlambora. Aktuálně s oběma působí v rámci jedné koalice ČSSD – KSČM – Pévéčko, která ovládá prostějovskou radnici.

Právě o současné senátorce Boženě Sekaninové se říkalo, že ve svých šedesáti letech už mandát obhajovat nebude. Podle zpráv z minulého týdne však zájem o opětovnou kandidaturu oznámila na schůzce Klubu sociálně demokratických žen.

Jak jsme však zjistili, Božena Sekaninová není jediná, kdo by měl zájem za ČSSD do Senátu kandidovat. V kuloárech se hojně skloňuje jméno lékaře a bývalého poslance Pavla Holíka, ten však na přímý dotaz Hanáckého Večerníku nereagoval. Otevřenější přístup k veřejnosti ale zvolil náměstek hejtmana a bývalý starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek. „Jestli budu kandidovat v podzimních volbách do senátu zatím nevím, jsem jen jedním z nominantů na post případného kandidáta,“ reagoval na dotaz HV Hynek. Naopak kandidaturu vyloučila prostějovská radní Jana Halvadžievová. Kdo získá stranickou nominaci, je tak sice nejasné, vyloučeno ale není ani to, že by současná senátorka Sekaninová obhajovala mandát i bez ní.

Prvním, kdo o své možné kandidatuře do Senátu veřejně promluvil je bývalá poslankyně a lékařka Jitka Chalánková (TOP 09). Její zájem kandidovat trvá. „Vyjednávání o podpoře probíhají. O jejich výsledku bude možné informovat, až budou ukončena,“ reagovala na dotaz, zda má již podporu i některé z dalších politických stran.

Člověkem, jehož jméno se v souvislosti s volbami velmi skloňuje, přitom kandidaturu vyloučil, je ředitel prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera a školský expert hnutí SPD Tomia Okamury, Michal Šmucr. „O politické dráze neuvažuji. Věnuji se problematice  školství,“ reagoval Šmucr. Kdo tak bude kandidátem hnutí SPD, není zřejmé, poslanec Radim Fiala na dotaz HV nereagoval.

Jméno svého kandidáta zatím neprozradila ani Občanská demokratická strana. Zjistili jsme, že o kandidaturu má zájem starosta Tovačova Leon Bouchal. „Moje případná kandidatura do podzimních senátních voleb není prozatím uzavřená. Jsem aktivním členem ODS, a pokud budu kandidovat, tak zcela jistě s podporou ODS,“ vyjádřil se Bouchal.

Několik dalších regionálních osobností kandidaturu do Senátu nevyloučilo. Patří mezi ně starosta Troubek Radek Brázda, který je aktivní v hnutí Starostové a nezávislí (STAN). „V této chvíli ještě není definitivně rozhodnuto. Bavíme se o kandidátovi, který by měl širší podporu v regionu,“ vyjádřil se Brázda.

Podobně reagoval na dotaz HV také Petr Michek, někdejší kandidát do Senátu na jižní Moravě, který v Prostějově založil projekt Občanská poradna Petra Michka a Jiřího Krampola. „Odpověď je prostá, jednání s politickými stranami nevedu a nabídku kandidovat jsem nedostal. Pokud by se tak stalo, tak to zvážím,“ odpověděl Michek na dotaz HV.

Minulý týden však vyvstalo další, poměrně šokující jméno. Jak vyplývá z veřejného fóra České pirátské strany, kandidaturu do Senátu zvažuje také kontroverzní prostějovský advokát Miroslav Burget, který zastupuje primátorku Alenu Raškovou anebo „úředníky z večírků“ v čele s bývalým tajemníkem prostějovského magistrátu Lubomírem Balášem. Trojice úředníků žaluje Hanácký Večerník kvůli zveřejněným fotografiím z alkoholových dýchánků konaných přímo v kanceláři radnice. Burget usiloval o podporu České pirátské strany. „Jen oficiálně potvrzuji, že se přijde představit možný kandidát pro senátní volby v obvodu 62., Mgr. Miroslav Burget, advokát v Prostějově, který by rád podporu pirátů (můj otec… jsem ve střetu zájmů…),“ napsal před schůzí Pirátů na veřejné internetové fórum Jakub Burget, syn advokáta Burgeta a aktivní člen Pirátů. Jak jednání dopadlo, není z fóra patrné.

Na e-mailový dotaz o své případné kandidatuře nereagovala prostějovská náměstkyně Ivana Hemerková (dříve ODS, dnes Pévéčko).

 

Jakub Čech

Další články