Zde může být vaše reklama.

Prezident Zeman podpořil rehabilitaci židovského hřbitova v Prostějově

Prezident Zeman podpořil rehabilitaci židovského hřbitova v Prostějově

07. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Obrovské emoce rozpoutal návrh na částečnou rehabilitaci starého židovského hřbitova v Prostějově. Kromě Židů, komunálních politiků a místních se do záležitosti vložila také Kancelář prezidenta republiky, která vyjádřila záměru částečné obnovy hřbitova podporu.

Proti záměru, za kterým stojí americká židovská nadace Kolel Damesek Eliezer a Federace židovských obcí, vystoupila na začátku letošního roku prostějovská radnice, nedaleké Reálné gymnázium a později také místní občané, kteří iniciovali petici. Na nesouhlas prostějovské radnice upozornil už na jaře pořad České televize Reportéři ČT. Radní po čase ustoupili a začali o celém projektu jednat.

Vliv na jejich názorový obrat mohlo mít i stanovisko prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Jsme přesvědčeni, že cesta k napravení historických křivd, byť jakkoliv starých, vede jen cestou oboustranně vstřícného, citlivého jednání a kompromisu,“ napsal v dubnu ředitel analytického odboru Kanceláře prezidenta republiky Radek Augustin v dopise, který adresoval prostějovské primátorce Aleně Raškové. Ta poté začala ustupovat ze svých předchozích vyjádření a dala najevo ochotu o budoucí podobě celé lokality jednat. „Vstoupili jsme v jednání s představiteli Federace židovských obcí České republiky, abychom našli společné řešení, které bude důstojným připomenutím židovské komunity a zároveň bude vyhovovat současným potřebám občanů našeho města,“ napsala na Hrad v květnu sociální demokratka Rašková.

hvrek

Právě změna postoje radničních politiků ale naštvala občany, kteří proti projektu začali podepisovat petici. Podle informací z místního tisku už mají téměř dva tisíce podpisů. Celá kauza zaujala celostátní média, například Český rozhlas Plus, který před časem přinesl duel mezi zastáncem obnovy a ředitelem Gymnázia Jiřího Wolkera Michalem Šmucrem a členem petičního výboru.

Korespondenci mezi primátorkou Raškovou a prezidentskou kanceláří naleznete zde.

 

Jakub Čech

Další články