Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková Manthellanu hrozila, že odstraní betonové skruže z parkoviště. Poté ustoupila

Primátorka Rašková Manthellanu hrozila, že odstraní betonové skruže z parkoviště. Poté ustoupila

26. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zveřejňujeme zápis s jednání města s Manthellanem, kde primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) olomouckému developerovi pohrozila, že betonové skruže bránící v přístupu aut na parkovací plochu bývalé sodovkárny nechá odstranit. Přestože Manthellan neustoupil, skruže jsou na svém místě dál.

Hanácký Večerník získal zápis z jednání mezi zástupci prostějovské radnice a olomoucké společnosti Manthellan, které se uskutečnilo 5. ledna letošního roku. Kromě primátorky města Aleny Raškové a jejích náměstků Zdeňka Fišera a Jiřího Pospíšila se jej zúčastnila právnička majetkového odboru magistrátu Alexandra Klímková a za Manthellan jeho jednatel Richard Morávek s advokátem Michalem Filoušem. Jeho znění zveřejňujeme pod článkem.

Nálada mezi prostějovskými radními a společností Manthellan, která plánuje v lokalitě okolo současného kascentra postavit novou obchodní galerii, se vyostřila poté, co Manthellan počátkem prosince minulého roku zabral plochu bývalé sodovkárny, dnešního parkoviště u Cyrilometodějského gymnázia. Manthellan se hájil archeologickými pracemi a nájemní smlouvou, kterou má na plochu s městem uzavřenou. Jenže tato nájemní smlouva, kterou za město podepsal v prosinci 2010 tehdejší starosta Miroslav Pišťák (ČSSD) stanoví jako okamžik ukončení její účinnosti buďto sepsání kupní smlouvy na pozemky anebo tzv. konečný termín, kterým byl určen 31. prosinec 2017.

Na jednání 5. ledna ve svých požadavcích přitvrdila i prostějovská primátorka Alena Rašková. Podle zápisu o vyklizení plochy oficiálně požádala. „Žádám, aby na zbytku „parkoviště“ (parkovací plochy) mohli parkovat občané. První ples je příští pátek (12. 1. 2018). Opozice žádá, abychom parkoviště uvolnili třeba i násilím, ale to nechci. Není příliš typické, že by se archeologický průzkum dělal v zimním období,“ uvedla Rašková a po dalších debatách dodala závěrem: „Byla bych ráda, kdybychom měli do středy vyjádření k odstranění zátarasů na parkovišti (kvůli pátečnímu plesu). Pokud nebudou zátarasy odstraněny, nechám je ve čtvrtek odstranit já.“

Čtvrtkem Rašková myslela pravděpodobně 11. leden, skruže však nenechala odstranit dodnes. Když jsme se jí zeptali, zda zátarasy nechala odstranit či jak se situace vyvinula, odpověděla až po třetí urgenci prostřednictvím mediální referentky radnice Anny Kajlíkové. „Usnesením Rady města Prostějova ze dne 23. 1. 2018 byla dalším jednáním se společností Manthellan a.s. pověřena právní kancelář  Ritter – Šťastný Olomouc,“ zněla reakce magistrátu.

Mlčí také bývalý primátor, nyní zastupitel pověřený řízením Městské policie, Miroslav Pišťák, člen Řádu rytířů Božího hrobu, kterého jsme se e-mailem zeptali, z jakého důvodu Městská policie nekoná, když je bez právního důvodu zabírán majetek města. Podle našich informací byl tento doraz redakce Hanáckého Večerníku řešen i na poradě primátorky Raškové.

Její nečinnost si například opoziční Piráti rovněž vysvětlují kontraktem s olomouckou advokátní kanceláří Ritter – Šťastný. „Město Prostějov předalo zastupování ve věci právní kanceláři, která bude o vyklizení parkoviště usilovat právní cestou. Zpřístupnění parkoviště jiným způsobem právní kancelář nedoporučila, neboť by se tím mohla ztížit právní pozice města. Vzhledem k tomu, že postoj právní kanceláře ke smlouvám mezi městem a firmy Manthellan je ve shodě s naším postojem, tento postup podporuji a kvituji, že se rada města konečně odhodlala záležitost řešit,“ komentuje postup primátorky zastupitel Petr Kapounek (Piráti/Změna pro Prostějov) s tím, že radní tak dali za pravdu opozici, že její dlouholetý odpor opozice k projektu Manthellan je oprávněný.

Jakub Čech

 

Zápis z jednání Manthellanu s městem, dne 5. 1. 2018 by Hanácký Večerník on Scribd

neolstav inz ucetni

Další články