Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková na jednání Rady neoznámila střet zájmů. Dojde ke změně zápisu?

Primátorka Rašková na jednání Rady neoznámila střet zájmů. Dojde ke změně zápisu?

07. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V učebnicovém střetu zájmů je prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD), která zároveň vlastní Střední školu automobilní. Radní nyní schválila záměr pronajmout této firmě další prostory, opět za velmi nízkou cenu. Primátorka přitom zapomněla říct, že má na věci osobní zájem. Oznámení o možném přestupku podal dnes ráno redaktor Hanáckého Večerníku na podatelnu prostějovského magistrátu.

Soukromou společnost Střední škola automobilní vlastní prostějovská primátorka Alena Rašková spolu se svým manželem Rudolfem. Oba jsou jednateli školy, Raška zároveň působí ve funkci jejího ředitele. Studovat se na škole dají tři učební obory, mezi nimi i kadeřník a také nástavbové studium Provozní technika nebo Podnikání.

Škola pro svou výuku používá prostory v Domě dětí a mládeže na Vápenici a také bývalého stavebního učiliště na Komenského ulici. Oba prostory má firma primátorky pronajaté od města.

Kvůli připravovaným opravám bývalého domu pionýrů se nyní celá škola stěhuje na Komenskou. K tomu bylo nutné schválit záměr města pronajmout prostory Střední škole automobilní. Jde o prostory o výměře 1.053,17 m2 za nájemné 151.656 korun ročně bez navyšování o inflaci.

Záměr schválili prostějovští radní na svém jednání 27. června, krátce před letními prázdninami. Alena Rašková však podle zápisu neoznámila, že na přijetí usnesení má osobní zájem, což je povinnost, kterou veřejným funkcionářům stanovuje zákon o střetu zájmů. V minulosti měli s plněním této povinnosti problém spolustraníci Raškové – náměstci Zdeněk Fišer a Pavel Smetana za to, spolu s radní Miladou Galářovou, dostali pokutu 5 tisíc. Tehdy šlo o to, že neoznámili střet zájmů při schvalování dotace spolku, jehož jsou členy. V případě byznysu primátorky bude společenská závažnost vyšší.

Za možný přestupek tak Raškové hrozí pokuta do výše 50 tisíc korun. Oznámení bylo podáno dnes na prostějovský magistrát, který se s nejvyšší pravděpodobností vyloučí z projednání. Případ tak poputuje na Krajský úřad do Olomouce, kde úředníci rozhodnout, kde se bude kauza řešit.

Na možné slabé místo přestupkového řízení nás ale upozornil člověk dobře obeznámený se situací na prostějovské radnici. „V zápise se píše, že pronesla úvodní slovo. Obávám se, že dojde k doplnění zápisu jako v případě Šmíd-Smetana, že se v rámci toho k osobnímu zájmu přiznala a že jí to zbytek rady potvrdí,“ uvedl zdroj pod slibem zachování anonymity.

Hanácký Večerník tak bude bedlivě sledovat, zda nedojde k nějakým dodatečným změnám v zápise z dotčeného jednání.

 

Jakub Čech

Další články