Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková vyzvala odsouzeného komunistu Augustina k rezignaci

Primátorka Rašková vyzvala odsouzeného komunistu Augustina k rezignaci

28. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

K nebývalému kroku se odhodlala prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD). K rezignaci na mandát v zastupitelstvu města vyzvala svého člena koaličních řad, odsouzeného komunistu Josefa Augustina, kterého soudy pravomocně potrestaly za neplacení daní. Augustin zároveň dostal zákaz advokátní praxe.

Prostějovský komunista Josef Augustin patří k prostějovské politice stejně neodmyslitelně jako Marek Benda k českému parlamentu. Augustin působil ve vedení národního výboru už za totality, před revolucí vyzýval k tvrdým represím signatářů petice Několik vět. Po letech v opozici se do rady města dostal v roce 2014, když tehdejší primátor a bývalý člen Lidových milicí přizval do vládnoucí koalice komunisty. Ve vedení města Augustin skončil vloni v říjnu, kdy vyšlo najevo, že byl Policií obviněn kvůli nepodávání daňových přiznání, v jehož důsledku poškodil stát o 401 tisíc. Za podobný skutek už byl jednou uznán vinným v roce 2008. Po obvinění Augustin musel opustit některé funkce, mandát zastupitele si ale ponechal. A to i po hlavním líčení a odsuzujícím rozsudku prostějovského Okresního soudu, který padl letos v červnu. Soudkyně Ivona Otrubová Augustina uznala vinným, uložila mu podmínku a zákaz advokátní praxe po dobu dvou let. Augustin se odvolal, rozsudek však byl nadřízeným Krajským soudem v Brně potvrzen v září. „Zcela na místě bylo i uložení trestu zákazu činnosti, který byl obžalovanému uložen v pětině trestní sazby, neboť obžalovaný se projednávané trestné činnosti dopustil právě v souvislosti s výkonem povolání advokáta. Takto uložený trest ve svém souhrnu odpovídá jak míře škodlivosti jednání obžalovaného, tak i osobě a možnostem jeho nápravy,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Markéta Jirsová v rozsudku, který má redakce k dispozici.

Teď však nastal další zvrat. Jak zjistil Hanácký Večerník, na osobním jednání vyzvala Augustina k odstoupení samotná primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD). „Pro mě je nepřijatelné, aby - byť i podmíněně – odsouzený člověk v zastupitelstvu pracoval,“ vysvětlila Rašková svůj krok zastupitelům.

 reklama poutak

Krátce předtím jsme o tom, zda má odsouzený komunista v městském sboru zůstávat, psali. Jasně se vyjádřili lidé z opozice. „Pan doktor Augustin by měl rezignovat,“ reagoval stručně na dotaz HV zastupitel za TOP 09 Aleš Matyášek. Podobný názor zastává místopředsedkyně Strany zelených v Prostějově Jana Jaňourová. „Pan Augustin by po tomto neměl v zastupitelstvu vůbec působit. Prostějovská koalice stojící na hlasu pravomocně odsouzeného ztratila veškerou legitimitu,“ uvedla Jaňourová. Naopak radní Milada Galářová (ČSSD) řešit Augustinovo odsouzení nechtěla. „Rozsudek soudu týkající se jednoho zastupitele z 35 členů za problém nepovažuji,“ reagovala před měsícem Galářová.

Jaňourovou zmiňovaný argument, že koalice stojí na hlase odsouzeného politika je podle informací HV důvodem, proč se primátorka k výzvě odhodlala. Augustin by se mohl stát snadným terčem pro strefování se do celé koalice, která má formálně jen těsnou většinu 18 mandátů v zastupitelstvu.

Jak s výzvou primátorky naloží, Augustin sdělí už v pondělí. „Své rozhodnutí oznámím na jednání zastupitelstva dne 30. října,“ napsal Augustin Raškové.

Jakub Čech

Další články