Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková: Zástava na hokejovou licenci platí. Šéfka její kanceláře tvrdí opak

Primátorka Rašková: Zástava na hokejovou licenci platí. Šéfka její kanceláře tvrdí opak

19. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zmatek prostějovské radnice v otázkách souvisejících s místním hokejem je čím dál větší. Poslední týdny se pozornost od sporu kolem mládežnického hokeje přesunula směrem k licenci, která klubu profesionálního hokeje umožňuje účastnit se ligy. Primátorka Prostějova Alena Rašková na konci června usilovala o předběžné opatření soudu, aby licence nemohla být prodána jinam. Soud její návrh zamítl. Jasno o tom, jak to ve skutečnosti je, nemají ani vysoce postavení představitelé magistrátu.

Celá anabáze s hokejovou licencí v Prostějově se datuje do roku 1999, kdy ji tehdejší Hockey klub Prostějov koupil za 3 miliony korun. Město přispělo dotací 2,5 miliony a jako požadavek si vytyčilo smlouvu o zastavení hokejové licence – hokejový klub se zavázal nepřevést licenci po dobu trvání smlouvy na třetí osobu bez souhlasu radnice.  Jenže poté se poměry změnily a město začala dotovat jiné občanské sdružení – HK Prostějov. Souhlas s převodem na jinou právnickou osobu tehdy za město vyslovil tehdejší místostarosta a pozdější prostějovský primátor Miroslav Pišťák (ČSSD).

A právě v tom nastává největší potíž. Pišťák povolení vystavil, aniž by to měl schválen radou města či zastupitelstvem. Neměl tak oprávnění žádného orgánu města a jeho krok je tak podle části opozice absolutně neplatný. Dodatečně Pišťákovo rozhodnutí odsouhlasilo městské zastupitelstvo. Podle výkladu Odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra je však takový zpětně schválený úkon neúčinný.

Soud návrh Raškové smetl ze stolu

Prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) se nyní rozhodla reagovat na spekulace, že se chystá prodej licence do ostravské Poruby a podala na konci června návrh soudu na předběžné opatření, kterým by zakázal Jestřábům převést vlastnické právo k licenci na jinou osobu. Její návrh stojící na výstřižcích z novin ale soud smetl ze stolu. „Žalobce (město – pozn. red.) na jednání zastupitelstva 12. 7. 2004 (… ) vyjádřil souhlas s bezúplatným převodem hokejové licence třetí osobě, která je odlišná od obou žalovaných. Soudu proto nezbylo než návrh zamítnout,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Alice Havránková. Jak ale zjistil Hanácký Večerník, primátorka Rašková soudu skutečnost, že je Pišťákův úkon neplatný, nenapsala. Politickou odpovědnost však za problémy související s prostějovským hokejem nese spíše hnutí Pévéčko a jeho náměstkyně Ivana Hemerková.

reklama poutak

Obohacení úzké skupiny osob okolo spolku LHK Jestřábi?

Problém se na pondělním jednání zastupitelstva snažila otevřít opozice. Klub nezávislých zastupitelů, jehož členy jsou Hana Naiclerová, František Filouš a František Švec usiloval o to, aby se návrh na soud podal znovu a tentokrát se všemi podstatnými informacemi. „Jde o spekulativní převod s cílem vyvést licenci z města Prostějova za účelem obohacení se úzké skupiny osob profitujících z netransparentní činnosti spolku LHK Jestřábi. V tomto smyslu by také mělo město trvat na převedení licence na skutečně fungující prostějovský spolek,“ uvádí se v podkladech pro jednání zastupitelstva, které má HV k dispozici.

Primátorka versus úředníci. Kdo lže a kdo má pravdu?

Ironický na celé věci je fakt, že opačný názor než primátorka před soudem, zastávaly ještě donedávna její vysoce postavené podřízené. „Zástavní smlouva zanikla fakticky tím, že město jako zástavní věřitel souhlasilo s bezúplatným převodem licence na třetí osobu, čímž se hokejová licence dostala z dispozičního práva smluvního partnera, tedy zástavce. Nabyvatel s hokejovou licencí nepřevzal žádné povinnosti vůči městu Prostějovu, neboť ty byly smluvně vázány pouze na předchozího držitele hokejové licence,“ stojí ve stanovisku vedoucí odboru kanceláře primátorky Raškové Jaroslava Tatarkovičová. Stejný názor měli i radniční právníci. „Bezúplatným převodem Smlouva o zastavení hokejové licence zanikla,“ uvedla letos v březnu tehdejší vedoucí právního a personálního oddělení Magistrátu města Prostějova Aneta Lešanská.

Problematice se ještě bude Hanácký Večerník věnovat.

 

Jakub Čech

Další články