Zde může být vaše reklama.

Prostějov si platil mediálního poradce za milion, nejsou za ním žádné výstupy

Prostějov si platil mediálního poradce za milion, nejsou za ním žádné výstupy

03. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Tři roky práce, zhruba milion vyplacený na platu a chybí jediný písemný výstup. Taková je bilance práce mediálního poradce Bohumila Pácla, který do konce roku 2015 působil na prostějovské radnici. Kauza podle informací Hanáckého Večerníku ještě není u konce.

Strategické mediální poradenství, tvorba analýz publicity a stanovení postupů informačních kampaní. Taková byla dle pracovní smlouvy náplň práce mediálního poradce Bohumila Pácla. Za dvacet hodin týdně dostával Bohumil Pácl plat ve výši třicet tisíc měsíčně.

Jenže, podle výkazů práce se Pácl věnoval i dalším činnostem, které neměl ve smlouvě. Uvádí například, že prováděl monitoring opozičních aktivit či sociálních sítí. Takové činnosti však vůbec neměl vykonávat, přesto dali jeho šéfové exprimátor Miroslav Pišťák a primátorka Alena Rašková pokyn k vyplacení financí.

Intimní plat

To však není jediný problém v celé kauze. Když se o věc začal zajímat zastupitel František Filouš, město mu nechtělo sdělit informaci o výši platu Bohumila Pácla. Ten sám se zveřejněním nesouhlasil, protože tuto informaci považuje za „intimní“. Věc tak doputovala na Krajský úřad do Olomouce a ten přikázal městu plat Pácla zveřejnit.

Žádný písemný výstup

Když se Filouš zajímal dál, nestačil se divit, radnice mu sdělila, že z činnosti Bohumila Pácla neexistuje žádný písemný výstup za tři roky práce. Chtěl proto, aby se záležitostí zabýval kontrolní výbor zastupitelstva. „Tím, že dnes řekneme, že se nestalo nic, protože jeden milion korun vyplacený z peněz, na které přispěli daňoví poplatníci na práci, o které nevíme, jak probíhala, že to je v pořádku, tak zakládáme nebezpečný precedens, že se to může opakovat do budoucnosti kdykoliv. Ta částka dělala nějakých 30.000 Kč měsíčně za poloviční pracovní úvazek, a to je skutečně dost peněz, o kterých se může mnohým našim kolegům pouze zdát, a je to hodně peněz za to, že neexistuje žádný písemný výstup ani jinak dohledatelný,“ vyjádřil se Filouš na červnovém zastupitelstvu poté, když kontrolní výbor na věci neshledal pochybení.

Politici utopeni ve vlastních lžích

Političtí lídři se snažili kauzu vysvětlit, ale utopili se ve vlastních lžích. Prostějovská primátorka Alena Rašková sice napsala, že Pácl žádné listinné materiály nepředkládal, dva dny poté však v rozhovoru pro Český rozhlas přiznala, že jeho materiály vyhazovala do koše. Rovněž její náměstek Pospíšil dosvědčil, že písemné výstupy Bohumila Pácla viděl.

Jindy zase primátorka Rašková řekla, že mediální poradce vytvářel materiály pro okamžité využití. Podle smlouvy měl ale dělat úplně něco jiného – koncepční a strategickou činnost. Primátorka tak sama přiznala, že Pácl neplnil smlouvu.

Bohumil Pácl na radnici poté, co se o věc začali zajímat místní občané, skončil. Nyní pracuje jako analytik olomouckého poslance Romana Váni. Finance však vyplaceny byly a škodu nikdo po nikom nevymáhá. Podle informací Hanáckého Večerníku se záležitostí budou zabývat orgány činné v trestním řízení.

-jač-

Další články