Zde může být vaše reklama.

Prostějovská mateřská škola Partyzánská zrušila saunu

Prostějovská mateřská škola Partyzánská zrušila saunu

16. 07. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Mateřská škola Partyzánská v Prostějově zrušila saunu, kterou jako jedna z mála školek měla k dispozici. Důvodem je špatný technický stav. Budoucí využití budovy je nejasné.

Otázkou sauny, která donedávna sloužila v areálu prostějovské mateřské školy na Partyzánské ulici u budovy Okresního soudu v Prostějově, se na svém jednání dne 2. května zabývali i prostějovští radní. „Rada města Prostějova rozhodla zahájit technickou přípravu rekonstrukce objektu bývalé sauny v blízkosti objektu MŠ Partyzánská v souladu s níže uvedenými informacemi,“ stojí ve strohém usnesení radních. Z webu města se přitom nelze dočíst žádné podrobnější informace. Radní nezveřejňují ani materiály pro svá usnesení, ta na ně přitom ve většině případů odkazují.

Informaci o ukončení provozu saunu Hanáckému Večerníku potvrdila ředitelka MŠ Partyzánská Monika Zbudilová. Došlo k němu na základě technického posouzení stavu sauny. „Pro úpravu prostorů a uvedení stavu do souladu s právními předpisy a odstranění vzniklých rizik doporučuji provést rekonstrukci prostorů. Do té doby doporučuji prostory k provozování za účelem sauny NEPOUŽÍVAT,“ cituje Zbudilová závěry techniků s tím, že nechce ohrozit zdraví a bezpečnost dětí, a proto se v současné době pracuje na plánech na rekonstrukci.

Na přímý dotaz, jak bude objekt využíván, ale odpověděla nejasně: „Rada města Prostějova  rozhodla zahájit technickou přípravu rekonstrukce objektu bývalé sauny tak, že objekt bude zachován a využit pro pohybové aktivity dětí.“

Přestože je otázkou, co si pod pohybovými aktivitami dětí konkrétně představit, je zřejmé, že sauna se už do samostatné budovy stojící na dvoře školky nevrátí. Podle hygieničky a opoziční zastupitelky Zuzana Bartošové (KDU-ČSL) je to chyba. „Za sebe bych jen řekla, že jsem pro saunu nejen jako hygienička, ale i jako člověk. Pravdou je, že u dětí může být problém časté nachlazení a proto třeba rodiče nechtějí děti do sauny pouštět, ale pokud se začne ve správný čas, tak je člověk zdravý celý rok, sauna opravdu otužuje a působí dobře i jako relax,“ zdůraznila Bartošová.

Sauna v areálu mateřské školy Partyzánská byla unikátní, málokterá školka může pravidelné saunování dětem nabídnout. Dětmi byla velmi vyhledávána.

 

Jakub Čech

Další články