Zde může být vaše reklama.

Prostějovská opozice představila strategii do voleb, jde do nich v rámci dvou kandidátek

Prostějovská opozice představila strategii do voleb, jde do nich v rámci dvou kandidátek

19. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na jedné listině Piráti, TOP 09, Zelení a Starostové a nezávislí, na další opoziční zastupitelé Jan Navrátil, Hana Naiclerová, František Fröml a František Švec. V tomto uspořádání hodlá jít prostějovská opozice do podzimních komunálních voleb. V kampani plánují politici zdůrazňovat svou dosavadní činnost v zastupitelstvu.

Postup do komunálních voleb představila prostějovská opozice ve středu na společné tiskové konferenci.

Pod značkou Změna pro Prostějov, která před minulými volbami vytáhla do zastupitelstva Piráty, Zelené a nestraníky, nyní budou působit její současní zastupitelé a nestraníci Jan Navrátil a František Fröml. Nově se přidají zastupitelé původně zvolení za ANO 2011 Hana Naiclerová a František Švec. „Změna pro Prostějov se profilovala jako občanské, víceméně nestranické hnutí. Chceme, aby se v Prostějově hospodařilo transparentně,“ nastínil cíle projektu lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil.

Kapounek: Cílíme k 30 %, chceme sestavit Radu

Naproti tomu nově založené uskupení Na rovinu spojuje čtyři celostátní politické strany: Piráty, TOP 09, Zelené i Starosty a nezávislé. Jeho lídrem bude zastupitel TOP 09 Aleš Matyášek. „Stojíme na principech Demokratického bloku, máme společný názor, jak by se demokracie u nás měla vyvíjet a nechceme, aby vedla k nějakému málo stranickému, nepluralitnímu systému,“ vyjádřil se Matyášek s tím, že každá ze stran, která na je na kandidátce Na rovinu zastoupena, má svá specifika.

Kromě Matyáška se na čelních místech objeví dosavadní pirátští zastupitelé Petr Lysek a Petr Kapounek, místopředseda Spolku za staré Vrahovice Martin Hájek (za Stranu zelených) nebo aktivista Petr Ošťádal (STAN). Oba v zastupitelstvu dosud nepůsobili. „Chceme obnovit důvěru, mezi politiky a občany, aby všichni měli kvalitní přístup k úplným informacím. Jednat na rovinu, což je přesně to, co současná radniční koalice nedělá,“ osvětlil název Pirát Petr Kapounek. Na dotaz proč celostátně úspěšní Piráti kandidují jen jako jedna součást bloku několika stran, odpověděl ambiciózně: „Pro nás není důležitá ta značka, pro nás je důležitý ten výsledek. Jako kandidátka Na rovinu cílíme k 30 %. Chceme mít největší sílu k sestavení funkční rady.“

Na koho cílit? Změna chce k urnám dostat nevoliče

Možnosti, že by spojení liberálních a konzervativní strany v rámci koalice Na rovinu mohlo naopak vést k odlivu hlasů, se politici neobávají. „Samozřejmě jsou i nástroje, jak oslovit neoslovené voliče. Budeme v kampani akcentovat naši činnost v zastupitelstvu. Volič určitě vidí tu práci, kterou odvádíme. Ta konzervativní a liberální protichůdnost není v prostoru komunální politiky žádnou otázkou,“ vysvětlil Matyášek.

O tom, na jaké voliče chce uskupení cílit, nechtějí jeho představitelé příliš mluvit. „Detailní strategii teprve zpracováváme, ale to je věc, která se nevyzrazuje. Můžeme získat velké množství voličů, kteří dnes inklinují k ANO. Ti lidé si často mysleli, že to je silný subjekt, který může přinést tu změnu. Jenže dnes už vidí, že to je marketingový trik. My jsme tou hodnotou, pro kterou chtěli volit ANO,“ popsal plán Kapounek.

Naproti tomu Změna pro Prostějov chce lovit mezi nevoliči. „Tady bylo hodně velké množství lidí co nechodilo volit. Mysleli si, že to nemá smysl. Musíme je přesvědčit, že změna možná je, aby přišli k volbám,“ uvedl kandidát Změny pro Prostějov, učitel František Švec.

Jakub Čech

Další články