Zde může být vaše reklama.

Prostějovská opozice žádá konec tajemníka Baláše

Prostějovská opozice žádá konec tajemníka Baláše

14. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zastupitelé za Změnu pro Prostějov vydali prohlášení k aféře tajemníka prostějovského magistrátu Lubomíra Baláše, který stojí za tím, že úředníci roky dostávali nižší platy, než na jaké měli nárok. Žádají odvolání tajemníka z funkce. Prostějovská primátorka Alena Rašková to ale neplánuje.

Tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš, voják ve výslužbě, toho má v poslední době za sebou více než dost. Prohrál přestupkové řízení a vyšlo najevo, že léta porušuje zákon. Kromě toho Hanácký Večerník před časem odhalil, že neměl platné povolení k výkonu vedlejšáku v městské společnosti Vodovody a kanalizace. A nyní se ukázalo, že kvůli němu brali někteří radniční úředníci léta nižší plat, než na jaký měli nárok. Když se proti tomu ozvali, začali čelit šikaně a mstě.
Právě dění poslední doby je důvodem, proč se proti němu rozhodli rázně vystoupit opoziční politici. Zastupitelé Změny pro Prostějov dokonce vyzývají primátorku Alenu Raškovou, aby jej zbavila funkce. Ta to však odmítá. „Tato věc je v pravomoci tajemníka magistrátu. Víceméně k tomu nemám co říct,“ uvedla Rašková v pondělním vydání Mladé fronty Dnes.

"Domníváme se, že poslední kauza překračuje jakékoliv přijatelné hranice a jeho další působení ve funkci tajemníka magistrátu statutárního města Prostějov je nepřijatelné," stojí v dopise Změny pro Prostějov primátorce Raškové, který je v plném znění níže.
Kromě stanoviska položili zastupitelé Změny pro Prostějov konkrétní otázky, jejichž zodpovězení žádají. Budeme sledovat, jaké reakce se od špiček města dočkají.

Jakub Čech

 

Platová aféra v televizi



PŘEČTĚTE SI

celé prohlášení zastupitelů Změny pro Prostějov:

Magistrátní plukovník a nebo vyšší úředník?

Neuplynula dlouhá doba a opět se dozvídáme o bezprecedentním porušování pravidel a nařízení panem tajemníkem Balášem. A nejen to, dozvídáme se také opakovaně o nepřijatelném chování tohoto vysokého úředníka magistrátu k jeho podřízeným, hraničící s šikanou na pracovišti ze strany nadřízeného.

Tato situace je podle nás velmi závažná a jsme přesvědčeni, že je nutné aby vedení radnice přijalo razantní kroky a zajistilo tak svým zaměstnancům důstojné pracovní prostředí. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zaslat paní primátorce Raškové otevřený dopis, vyzývající k odvolání pana tajemníka Baláše z funkce. Současně pokládáme několik zásadních otázek, jejichž zodpovězení bude zajisté zajímat i nemalou část občanů města Prostějov.

Vážená paní primátorko,

velice nás znepokojuje další aféra pana tajemníka Baláše a jeho již několikáté porušení závazných předpisů a nařízení, platných pro výkon státní správy. Domníváme se, že poslední kauza překračuje jakékoliv přijatelné hranice a jeho další působení ve funkci tajemníka magistrátu statutárního města Prostějov je nepřijatelné. Svévolné porušování pravidel, zastrašování a šikanování zaměstnanců, kteří najdou odvahu na toto porušení upozornit je dle našeho názoru jednoznačným důvodem pro okamžité odvolání z funkce tajemníka.

V této souvislosti bychom rádi znali také odpovědi na následující otázky:

1) Z jakých finančních prostředků byly vyplaceny rozdíly mzdy za 3 roky zpětně a jak je možné, že nebyly vyplaceny za celé období, kdy bylo porušováno nařízení vlády?

2) Byly v minulosti inkasovány ze státního rozpočtu mzdové prostředky odpovídající platovému zařazení dotčených pracovníků, které těmto nebyly vyplaceny? Pokud ano, jak s nimi bylo naloženo? V případě, že byly použity v rozporu se zákonem, jak bude město postupovat?

3) Bylo nařízení vlády č. 222/2010 Sb. porušováno s plným vědomím vedoucího stavebního úřadu pana Košťála? Jaké budou v tomto případě vyvozeny důsledky?

4) Je tato skutečnost problém pouze stavebního odboru anebo docházelo k porušování nařízení vlády i na jiných odborech magistrátu?

5) Považujete za přijatelné účelové přeřazení zaměstnance, který hájí zájmy své a svých kolegů z titulu zástupce odborové organizace, do nižší platové třídy?

Předem děkujeme za odpovědi na všechny otázky a očekáváme razantní kroky, vedoucí k nápravě nepřijatelného přístupu vedení magistrátu k jeho vlastním zaměstnancům.

Zastupitelský klub Změna pro Prostějov
Ing. Petr Lysek
Ing. Jan Navrátil
Ing. Arch. František Fröml
Petr Kapounek

reklama poutak

Další články