Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radnice dostane pokutu a po viníkovi nechce ani korunu, kritizuje Hájek

Prostějovská radnice dostane pokutu a po viníkovi nechce ani korunu, kritizuje Hájek

31. 07. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Historik a katalogizátor Vědecké knihovny v Olomouci Martin Hájek kandiduje ve volbách jako trojka kandidátky Na rovinu. V rozhovoru pro Hanácký Večerník promluvil o tom, co považuje za úspěchy „svého“ Spolku za staré Vrahovice nebo kritizoval praxi prostějovských radních, kteří odmítají vymáhat zaplacené pokuty po vinících.

Martin Hájek, místopředseda Spolku za staré Vrahovice, kandiduje do prostějovského zastupitelstva na kandidátce Na rovinu, složené ze zástupců TOP 09, Pirátů, Strany zelených a hnutí Starostové a nezávislí. Hájek je nominovaný Stranou zelených. O tom, čemu se vystudovaný historik chce věnovat v politice, promluvil v rozhovoru.

Nejprve osobní otázku. Letos jste dokončil na Univerzitě Palackého doktorát v oblasti historie. Čemu jste se vědecky věnoval?

Zkoumal jsem život německé menšiny v Olomouci v době první republiky a zaměřoval jsem se především na komunální politiku, ale zajímaly mě i otázky z oblasti školství, kultury, společenského života a knihovnictví. V minulosti jsem se zabýval odsunem Němců z Olomouce, a proto mě zajímalo, jaké bylo jejich soužití s Čechy před druhou světovou válku.

Jaké bylo?

V porovnání s jinými městy relativně poklidné, ale občas samozřejmě docházelo k různým půtkám.

Veřejnosti jste známý hlavně jako místopředseda Spolku za staré Vrahovice. Co se Spolku v minulosti podařilo a na čem nyní pracujete?

Naším největším úspěchem bylo vybudování arboreta, na kterém jsme pracovali asi pět let, ale kromě toho jsme dělali i spoustu menších projektů, jako například vydání pohlednice Vrahovic, výstavy, drobné kulturní akce, koncerty v arboretu. Jednou z našich činností, která není tolik vidět, je sběratelství, sbíráme staré fotografie a pohledy, které dokumentují život ve Vrahovicích v průběhu celého 20. století. V současnosti chystáme výstavu k 15 letům našeho spolku, na které budeme prezentovat naše sbírky a zároveň na ní chceme ukázat naši dosavadní činnost.

Kandidoval jste do zastupitelstva už dvakrát, letos však poprvé na poměrně vysokém, volitelném místě. Proč chcete do politiky?

Já si fakt myslím, že je to jediná možnost, jak měnit věci kolem sebe. Nejdu do politiky proto, abych pomáhal vlastnímu byznysu nebo zdejším oligarchům ke kšeftům, ale abych měnil Prostějov k lepšímu. Říkám to pořád: člověk, který chce něčeho reálně dosáhnout, musí mít ideály. V Prostějově se spojily čtyři politické subjekty, které mají společný náhled na celou řadu problémů a domluvily se, že vyzvou současné vedení k souboji. Myslím si, že máme co nabídnout, sestavili jsme zajímavý tým lidí, vytvořili jsme promyšlenou vizi, jak město vést.

Jak město vést?

Vedení města by mělo více komunikovat s veřejností, vysvětlovat svoje kroky, chovat se transparentněji. Ukázal bych to na následujícím příkladu: osadní výbory mají neveřejná jednání, nemají webové stránky a lidé se nedozví, co vůbec projednávají. Nebo další příklad: když docházelo ke kácení stromů, tak sice někdy se jednalo o nemocné stromy, ale nebylo to dopředu prezentováno. Lidé pak byli nepříjemně překvapeni. Moderní samospráva by takhle komunikovat neměla.

Na kandidátce Na rovinu jsou zástupci čtyř politických stran. Bude to fungovat? Nehrozí se, že se časem rozpadnete?

S mnohými lidmi se známe celá léta, společně pracujeme už od začátku roku a ukázalo se, že společné zájmy a představy jsou silnější než třecí plochy. Zvykli jsme si jednak spolu na rovinu a problémy si umíme vyříkávat tak dlouho, než dospějeme ke konsenzu. Náš lídr Aleš Matyášek je zárukou, že se případné spory dokážou smírně vyřešit. Tudíž nevěřím, že by mohlo dojít k nějakým neřešitelným sporům.

Čemu se chcete v zastupitelstvu, případně i v Radě, věnovat?

Chtěl bych se věnovat především životnímu prostředí a okrajovým městským částem. Nechci, aby to znělo jako fráze, ale životní prostředí je to nejdůležitější, co máme. A mám pocit, že mu doposud nebyla věnována pozornost, jakou si zaslouží. V posledních letech docházelo v Prostějově k masivnímu kácení a já si naopak myslím, že by se měly nové stromy spíš sázet. Zní to banálně, ale stromy mají velký vliv na teplotu a vlhkost vzduchu ve městě. Teď v současných vedrech si to musíme uvědomovat ještě víc: kdyby bylo ve městě víc vzrostlých stromů, dýchalo by se nám lépe.

Jaké rozhodnutí prostějovských komunálních politiků z poslední doby Vás naštvalo?

Třeba teď v poslední době kdy radní rozhodli, že nebudou vymáhat škodu v souvislosti s pokutou inspektorátu práce za to, že magistrát neplatil úředníkům plat, na jaký měli nárok. Před časem stejně radní rozhodli, že nebudou vymáhat škodu vzniklou pokutou za aquapark. Připadá mi šokující, že v Prostějově se běžně porušují zákony a po vinících nikdo nechce ani korunu.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články