Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radnice koupila pozemek od svého úředníka, ten k němu přišel za podivných okolností

Prostějovská radnice koupila pozemek od svého úředníka, ten k němu přišel za podivných okolností

07. 11. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na miliony si přišel úředník prostějovské radnice Kamil Janeček. Před lety levně nakoupil pozemek na okraji Prostějova, který se záhy po změně územního plánu stal plochou pro průmysl. O připravované změně „územáku“ však Janeček podle všeho věděl. Nyní pozemek vykoupilo město za sedminásobnou cenu.

Na fotografii je luxusní dům úředníka, který přišel k penězům díky podezřelé transakci s městem.

Pozemek vedle Brněnské ulice na kraji města koupil v roce 2010 úředník Kamil Janeček spolu se svou manželkou a trenérem místního Černoškova tenisového klubu Patrikem Navarou. Kousek pole koupili od předchozího majitele za 672 tisíc korun. Měsíc poté došlo ke změně územního plánu a z nezajímavé zemědělské plochy se stala parcela pro průmyslovou výstavbu. Zlom nastal letos v září, kdy zastupitelé většinou hlasů rozhodli o odkoupení pozemku za částku téměř pěti milionů.

Kauzou se minulé pondělí zabývali prostějovští zastupitelé znovu . Na problém je upozornil politik František Filouš z klubu nezávislých zastupitelů. „Odbor územního plánování nedoporučil tento pozemek k výkupu, a přesto rada města doporučila, aby se tento výkup schválil. A pikantní je, že naopak právě odbor, kde pan Janeček pracuje, vydal souhlasné stanovisko,“ vyjádřil se na jednání František Filouš s tím, že se mohlo jednat o střet zájmů, o kterém zastupitelé v době hlasování nevěděli.

S tím souhlasil jeho kolega František Švec. „Tento pracovník magistrátu musel v červenci 2010 vědět, že v srpnu dojde ke změně územního plánu. Využil tak informace, které věděl ze svého zaměstnání a využil je proto, aby mu jeho zaměstnavatel mohl vyplatit docela slušný bonus. Nedovedu si představit, že by se něco podobného stalo v soukromé firmě,“ přidal se Švec.

Radniční koalice v tom problém nevidí.  „Našli bychom spoustu zaměstnanců magistrátu, kteří kdy prodali městu pozemky. Střet zájmů tam není,“ oponoval mu náměstek zodpovědný za majetek Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko. O jaký pozemek se jedná, nejprve nevěděl.

 

Kauze se budeme dále věnovat.

 

Jakub Čech

Další články