Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radnice roky věděla o problémech Tomigových Jestřábů. Dotace raději posílala své Domovní správě

Prostějovská radnice roky věděla o problémech Tomigových Jestřábů. Dotace raději posílala své Domovní správě

20. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Spolek LHK Jestřábi Prostějov měl schválené dotace od města na pronájem ledu a dopravu hráčů na zápasy. Peníze Tomigovi hokejisté ale nikdy neviděli – radnice je posílala své vlastní Domovní správě a dopravil FTL ve snaze, aby je nezabavil exekutor. Náměstkyně primátorky Ivana Hemerková pod tlakem přiznala, že o finančních problémech Jestřábů roky věděla.

Praxe, kdy peníze určené hokejistům město posílalo na účet své vlastní Domovní správy Prostějov a dopravce FTL spřízněného s lidmi na prostějovské radnici, ve městě kvetla už léta. Ze strany vedení prostějovské radnice šlo o promyšlený tah, jak vzít peníze určené spolku LHK Jestřábi věřitelům a zařídit, že skončí v rukou s městem spřízněných společností. „10 let, pokud se nepletu, nejméně 10 let to šlo tímto způsobem, protože vždy po tuto celou dobu, kterou já si pamatuji, byly různé větší či menší problémy s hokejisty,“ přiznala pod tlakem na jednání zastupitelstva města náměstkyně Ivana Hemerková (Pévéčko), že o finančních problémech spolku věděla. Přesto o exekucích mlčela.

Kromě toho ale upravovala smlouvy o poskytnutí dotací, jak již před časem informoval Hanácký Večerník. Smlouvy, které schválilo zastupitelstvo, totiž stanovovaly, že peníze se musí zaslat na účet žadatele – v tomto případě spolku LHK Jestřábi. Hemerková smlouvy svévolně upravila tak, že dotaci město vyplatí přímo poskytovateli služby. Na zastupitelstvu postup vysvětlovala tak, že došlo pouze k „modifikaci smlouvy“.

Kromě snahy, aby peníze neshrábl exekutor, šlo ze strany města i o promyšlenou podporu své vlastní Domovní správy. Například v roce 2016 její hospodářský výsledek odpovídal zhruba šesti stům tisícům korun. Dva roky předtím byla Domovní správa dokonce ve ztrátě.

Jenže právě v tom může být velký problém. Kromě toho, že se může jednat o nedovolenou finanční podporu soukromému sektoru je posílání peněz jinam pravděpodobným důvodem, proč se prostějovská radnice na rozdíl od Olomouckého kraje nepřihlásila do insolvenčního řízení s pohledávkami v podobě neoprávněně čerpaných dotací. Tomiga totiž lhal v čestném prohlášení.

Praxi kritizuje například opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. „Každá dotace musí být zaslána na účet příjemce, ne někam jinam. Město nemá právo příjemci dotace říkat, kde si má pronajmout led a od koho si má objednat dopravu na zápasy. Nikde není řečeno, že například jiný dopravce by tuto službu neudělal levněji než FTL,“ uvedla pro HV Naiclerová.

 

 

Jakub Čech

Další články