Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radnice žaluje Manthellan: chce vyklidit pozemky u kascentra

Prostějovská radnice žaluje Manthellan: chce vyklidit pozemky u kascentra

25. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Statutární město Prostějov se rozhodlo rázněji zakročit proti olomouckému developerovi, který v prosinci neoprávněně zabral plochu bývalé sodovkárny u společenského domu na Komenského ulici. Po necelém půlroce na společnost Manthellan podalo žalobu o vyklizení plochy.

Společnost Manthellan, olomouckého podnikatele Richarda Morávka má v plánu postavit na místě současného Kaska a jeho okolí obchodní galerii. Prostějovská radnice, která nejprve měla zájem, aby v lokalitě zůstal společenský sál, má s Manthellanem uzavřených několik smluv, při jejichž schvalování působili v čele města stejní lidé co nyní. Přesto nastal nyní obrat: radnice platnost smlouvy o smlouvách budoucích zpochybňuje. Činí tak po letitém tlaku opozice i občanské společnosti, ale taky necelé tři roky po rozsudku Okresního soudu v Prostějově, který smlouvu nepravomocně uznal za neplatnou.

Manthellan nicméně nezpevněnou plochu u Cyrilometodějského gymnázia, která poslední roky slouží jako neoficiální parkoviště, začátkem prosince zabral a ohradil tak, aby na ni nemohla vjíždět auta. Oficiálním důvodem má být archeologický výzkum. Od té doby je plocha pro parkování nevyužitelná, navzdory pokusům aktivistů v čele s Janem Navrátilem betonové skruže odstranit a místo uvolnit.

Po čase však přišel ze strany města, které je stále vlastníkem pozemků, rozhodný krok. Radnice podala žalobu o vyklizení pozemků, jejíž znění má Hanácký Večerník k dispozici. Před soudem ji zastupuje advokát Petr Ritter z kanceláře Ritter-Šťastný, která s městem v posledních měsících spolupracuje. V minulosti zastupovala také náměstky Zdeňka Fišera a Pavla Smetanu nebo radila prostějovskému Muzeu. Postup, který mu byl kanceláří doporučen, se však stal před časem nedostatkem konstatovaným inspektorátem práce.

V žalobě město argumentuje, že nájemní smlouva na dané pozemky byla sjednána na dobu určitou, a to do takzvaného konečného termínu, jako který byl stanoven 31. prosinec 2017. Kromě toho se advokát Ritter opírá o rozsudek soudce Josefa Růžičky, že smlouva o smlouvách budoucích je neplatná, když odporuje podmínkám, jaké vyhlásilo v záměru zastupitelstvo.

„Pokud byla uzavřena nájemní smlouva nerespektující zveřejněný záměr, navíc smlouva, která je díky podmínkám tzv. konečného termínu časově prakticky zcela neomezená, bez možnosti řádné výpovědi, je tato nájemní smlouva od počátku absolutně neplatná,“ argumentuje advokát Ritter. Město využívá toho, že v řízení o vyklizení plochy soud musí řešit platnost smlouvy jako předběžnou otázku. Nemůže tak konstatovat, že je problémem radnice, že nezvládla smlouvu uzavřít v souladu se zákonem a jako viník se nemůže neplatnosti jednání dovolávat.

Žaloba už leží na Okresním soudě v Prostějově. „Byla doručena zdejšímu soudu 17. dubna 2018 a byla zapsána pod senát pana Mgr. Františka Jurtíka,“ potvrdila informaci Zuzana Burešová z informačního centra prostějovského soudu.

Tiskový mluvčí projektu Manthellanu Galerie Prostějov Juraj Aláč na dotaz redakce, jak Manthellan žalobu vnímá, nereagoval.

Jakub Čech

Další články