Zde může být vaše reklama.

Prostějovského radního Augustina obvinila Policie, před lety už byl odsouzený

Prostějovského radního Augustina obvinila Policie, před lety už byl odsouzený

24. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění obvinili kriminalisté radního Prostějova a předsedu školské rady místní Obchodní akademie Josefa Augustina. Komunistický advokát se tak ocitne znovu před trestním soudem, v roce 2008 byl uznán vinným za úmyslné krácení daní. Na Augustinovo trestní stíhání upozornila v pondělí Mladá fronta Dnes.

Josef Augutin působil před sametovou revolucí jako místopředseda prostějovského národního výboru. V roce 1989 žádal tvrdé represe po signatářích petice Několik vět. Na radnici se ale udržel a  komunistické straně zůstal věrný – prakticky od revoluce ji zastupuje v zastupitelstvu. Roli opozičního zastupitele vzal Augustin vážně – na jednání chodil připravený s množstvím podkladů, z nichž svítila barevná zvýraznění. Radním kladl řadu nepodstatných dotazů, velkými kauzami se nezabýval. Když například navrhli zastupitelé z TOP 09 usnesení ke kauze Manthellan, Augustin se svými komunistickými kolegy jej nepodpořili.

Po komunálních volbách se Augustin dostal do Rady města, na starost dostal oblast kultury. Z pozice předsedy kulturní komise je to tak právě Augustin, kdo rozhoduje o tom, kam kulturní dotace putují. Konečné slovo však má právě Rada.

Dusno kolem osoby kontroverzního politika přišlo letos v srpnu, kdy za záhadných okolností opustil čelo krajské kandidátky KSČM. On sám svůj odchod odmítl komentovat, spekulovalo se o tom, že za to mohl strach, že stihne být obviněn do voleb kvůli trestnímu oznámení, které na něj podal jeho klient, toho času ve výkonu trestu.

V září se s otevřeným dopisem obrátili studenti Obchodní akademie v Prostějově na hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, aby kraj odvolal Augustina z pozice předsedy školské rady Obchodní akademie. V dopise připomněli, že předseda školské rady byl před lety soudy uznán vinným za úmyslné krácení daní. „Považujeme za nepřijatelné, aby v této funkci působil člověk, kterému bylo krácení daní prokázáno u soudu a jehož aktivity za minulého režimu jsou neslučitelné s principy demokratické společnosti,“ stojí v dokumentu, pod který připojilo svůj podpis 39 studentů a který má Hanácký Večerník k dispozici.

Větší rozruch ve městě však přineslo až pondělní ráno, kdy Mladá fronta zveřejnila informaci, že Augustin je však obviněný znovu. Ne jak se předpokládalo kvůli problémům s klientem, ale opět za neplacení daní. „Mohu potvrdit, že prostějovský advokát je stíhán za to, že v letech 2010 až 2013 nepodal daňová přiznání k dani z příjmu fyzických osob,“ potvrdil listu státní zástupce Jaroslav Miklenda. Měl tak způsobit škodu ve výši téměř 350 tisíc korun.

Opoziční zastupitelé mluví o nutnosti rezignace, Augustin kauzu nekomentuje. Primátorka Alena Rašková chce počkat na rozhodnutí soudu. Soudy však už jednou rozhodly, že Augustin daně krátil.

 

-jač-

Další články