Zde může být vaše reklama.

Prostějovský exprimátor Miroslav Pišťák přijat za člena Řádu božího hrobu

Prostějovský exprimátor Miroslav Pišťák přijat za člena Řádu božího hrobu

20. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Bývalý prostějovský primátor je i po skončení ve vedení města dále veřejně činný. Kromě toho, že je zastupitelem Prostějova pověřen řízením Městské policie a má na radnici svou kancelář, je také členem laického církevního řádu. Za posledních několik let se jedná už o druhý řád, v němž Pišťák působí.

Když vloni v září opustil Miroslav Pišťák post primátora města Prostějova poté, co se přišlo na to, že bral statisícové dary od soukromých firem, nechal se v obřadní síni zvěčnit se zeleným symbolem rytířského řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Byl dokonce velmi činný v tzv. Svatolazarské komendě v Prostějově, která také udělila ocenění za zásluhy normalizačnímu komunistovi a člověku odsouzenému za krácení daní Josefu Augustinovi.  „České velkopřevorství Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského sděluje, že Miroslav Pišťák není a nikdy nebyl jeho členem a Josef Augustin není veden v seznamu dekorovaných příznivců Řádu. Za aktivity členů neoficiálních skupin nepřebírá České velkopřevorství žádnou odpovědnost,“ distancoval se tehdy oficiální řád od aktivit lidí, kteří se za něj v regionu jen vydávali. „Pan Pišťák nikdy nebyl členem Řádu sv. Lazara, tak jak je registrován Českou biskupskou konferenci. Občanské sdružení si však může i s velmi podobným názvem v této zemi založit kdokoliv,“ krčí rameny úředník Českého velkopřevorství řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Prostějovští křesťané tak léta žili v domnění, že bývalý milicionář Miroslav Pišťák je členem lazariánského řádu, on byl dokonce velitelem jeho prostějovské napodobeniny. Ovšem ani tam už nepůsobí.

Letos v září byl ovšem Miroslav Pišťák uveden mezi členy nově obnoveného Řádu Božího hrobu.  Web nově vzniklého řádu ovšem nikde neuvádí právní formu organizace ani kontaktní údaje na odpovědného představitele řádu. Z jakého důvodu se stal členem „řádu“ právě Pišťák s komunisticko-milicionářskou minulostí, tak už zřejmě nezjistíme.

Jakub Čech

 

Foto: Web Řádu rytířů Božího hrobu

Další články