Zde může být vaše reklama.

Prostějovský magistrát zfalšoval zápis z jednání Rady města. Jde o byznys primátorky Raškové

Prostějovský magistrát zfalšoval zápis z jednání Rady města. Jde o byznys primátorky Raškové

20. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Něco podobného se moc často nestává ani na prostějovské radnici. Do zápisu z jednání Rady města Prostějova, které se konalo 27. června, doplnila zpětně mediální referentka radnice Anna Kajlíková informaci, že se primátorka Rašková na jednání doznala ke střetu zájmů. Kajlíková tak usilovala o to, aby Rašková nemusela platit pokutu za přestupek.

Sotva jsme se začali zajímat o problematiku střetu zájmů prostějovské primátorky Aleny Raškové (ČSSD), zápis z jednání rady města konané 27. června, doznal úprav. Případ, o kterém jsme již psali ZDE, se týká nájmu dalších prostor společnosti Střední škola automobilní, kterou vlastní právě Raškové spolu se svým manželem. Radnice se jim chystá pronajmout prostory o výměře 1.053,17 m2 za nájemné 151.656 korun ročně bez navyšování o inflaci.

Z nějakého důvodu primátorka podle zápisu na webu města neoznámila, že je ve střetu zájmů, což je delikt, kvůli kterému už její kolegové z rady museli absolvovat nejedno přestupkové řízení. Povinnost, kterou stanoví zákon o střetu zájmů, dokonce parodovali na jednání zastupitelstva, když střet zájmů ohlašovali u dotace na opravu kostelních varhan, protože byli pokřtěni.

Že může dojít ke změně v zápise z jednání, jsme uvedli už v prvním článku o této kauze, kdy nás na to upozornil zdroj obeznámený se situací na prostějovské radnici. „V zápise se píše, že pronesla úvodní slovo. Obávám se, že dojde k doplnění zápisu jako v případě Šmíd-Smetana, že se v rámci toho k osobnímu zájmu přiznala a že jí to zbytek rady potvrdí,“ vyjádřil se náš zdroj pod slibem zachování anonymity.

Jeho předpoklad se naplnil a do zápisu byla uměle vložena věta, že primátorka Rašková ohlásila střet zájmů a následně odešla z jednání. O tom, koho pověřila řízením schůze, zápis mlčí.

Podobně zvláštní také je, že změnu v zápise neprovedla zapisovatelka, která je za tuto agendu zodpovědná, ale mediální referentka Anna Kajlíková, která má podle náplně práce dělat jiné činnosti. Tuto skutečnost totiž potvrzují metadata elektronického dokumentu. Kajlíková před prací na Magistrátě působila v médiích. Pracovala jako redaktorka Českého rozhlasu Olomouc nebo zástupkyně šéfredaktora zpravodajského webu iProstejov.cz. Krátce psala také pro Prostějovské novinky, portál, na jehož obsah má vliv politička Milada Sokolová (ODS).

Radnice se ani k tomuto trapasu nepostavila čelem. Primátorka Rašková na e-maily k tomuto tématu nereaguje a vedoucí její kanceláře Jaroslava Tatarkovičová pouze sdělila, že zápis byl pouze doplněn v souladu s průběhem schůze. Na doplňující dotazy, například jak bude mediální referentka potrestána, že se nevěnovala své náplni práce, už Tatarkovičová reagovala arogantně z pozice moci. „Na všechny dotazy, na které je třeba reagovat, jste již dostal odpovědi v minulém e-mailu. K žádnému pochybení ani falšování nedošlo,“ uvedla do e-mailu Tatarkovičová.

Zda manévr Kajlíkové pomůže Raškové ve správním řízení, se teprve uvidí.

 

Jakub Čech

 

SOUVISEJÍCÍ

Primátorka Rašková na jednání Rady neoznámila střet zájmů. Dojde ke změně zápisu?

Firma prostějovské primátorky jedenáct let porušovala zákon, tajila účetní závěrky

Společnost prostějovské primátorky účetní závěrky zveřejnila, jsou však neúplné

Další články