Zde může být vaše reklama.

Prostějovský redaktor Kadlec píše lži o oponentech radnice, sám neplatí dluhy. Má na krku 10 exekucí

Prostějovský redaktor Kadlec píše lži o oponentech radnice, sám neplatí dluhy. Má na krku 10 exekucí

25. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jméno Prostějovana Michala Kadlece není neznámé. Do zdejšího proradničního Prostějovského Večerníku píše politické zprávy, ale také rasistické nebo antisemitské texty, kterými se zabýval Syndikát novinářů. Kvůli svým textům se musel vydavatel omluvit například opozičnímu zastupiteli Františku Filoušovi, kterého Kadlec označil za estébáka. Jak jsme zjistili, autor, který sám s oblibou moralizuje každého, kdo není zadobře s politickým vedením Prostějova, má na krku 10 exekucí za neplacené dluhy.

Tvorba autora Michala Kadlece z média, které roky ovládají lidé napojení na prostějovskou radnici, je pestrá. Etická komise syndikátu novinářů České republiky před časem konstatovala, že některé Kadlecovy texty jsou rasistické a antisemitské. Za jeho články schytal vydavatel, společnost Haná press, několik žalob. Už se tak musela omluvit architektovi Jiřímu Zakopalovi, který usiloval o zachování historických jezdeckých kasáren a také opozičnímu zastupiteli Františku Filoušovi, kterého Kadlec nazval agentem komunistické Státní bezpečnosti. Filoušovi společnost Haná press zaplatila také 50 000 korun jako náhradu za nemajetkovou újmu způsobenou článkem. Další žalobě Haná press kvůli Kadlecovi teprve čelí.

I přes tyto problémy ale s Kadlecem ve velkém spolupracují představitelé prostějovské radnice, kteří mu dávají k dispozici neveřejné informace a rádi poskytují rozhovory. Společnost Haná press byla donedávna ovládána radním za ČSSD Jiřím Pospíšilem a vlastníkem firmy byla společnost Pozemstav – servis. Teď je jednatelem bývalý radní za ODS Zdeněk Peichl. Prostějovský Večerník v čele s Kadlecem už roky slouží jako jeden z hlavních komunikačních nástrojů prostějovské vládnoucí moci.

Jak jsme zjistili, v evidenci exekucí má Michal Kadlec celkem 10 záznamů. První exekuce proti němu byla nařízena už v roce 2006, zatím poslední v roce 2014. Z rozsudků Okresního soudu v Prostějově, které se nám podařilo získat, vyplývá, že Kadlec si několikrát půjčil peníze, které nezaplatil. Když byl soudem vyzván, aby se k podaným žalobám vyjádřil, nereagoval.

Na absurditu této situace před časem upozornil Prostějovan a kandidát do zastupitelstva města za Na rovinu/STAN Petr Ošťádal. Sdílel na Facebooku Kadlecův článek o tom, že přibývá lidí, kteří mají trvalý pobyt registrován na radnici, často proto, že se skrývají před exekutorem. Ošťádal k tomu přidal ironický popisek, že by bylo těžké najít zasvěcenějšího novináře pro toto téma. Kadlec sám totiž je právě v sídle magistrátu registrovaný rovněž. „Pan Kadlec má ve zvyku moralizovat a špinit oponenty chlebodárců. Za této situace je příznačné, že sám dluží, kam se podívá,“ vysvětluje Ošťádal.

Kadlece jsme se před více než měsícem zeptali, z jakého důvodu exekuce vznikly, proč má adresu na úřadě a zda toto souvisí s jeho údajným gamblerstvím. Nereagoval ani přes urgenci.

Jakub Čech

Další články