Zde může být vaše reklama.

Prostějovský zastupitel Kousal: Znalec Butkov je blázen. Podle jeho posudku přitom hlasoval

Prostějovský zastupitel Kousal: Znalec Butkov je blázen. Podle jeho posudku přitom hlasoval

18. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Absurdní chvíle při jednání prostějovského zastupitelstva se nevyhýbají ani zdejší opozici. Když politici na svém prosincovém jednání probírali řešení milionového pozemkového problému náměstka primátorky Jiřího Pospíšila, na jehož návrh byly parcely v průmyslové zóně prodány nezákonně o 7 milionů korun levněji, zastupitel Petr Kousal (KDU-ČSL) zpochybnil znalecký posudek soudního znalce René Butkova. Označil jej za blázna a poslal do Bohnic. Následně podle jeho odhadu hlasoval.

Kauza pozemků v průmyslové zóně se táhne už léta. Než v září 2014 došlo k jejich prodeji, byly zpracovány dva znalecké posudky, v nichž se cena lišila o 12 milionů. Problém však byl, že oba pocházely od stejného znalce. Ten byl posléze za pochybení potrestán předsedou Krajského soudu v Brně. Podle posudku na nižší cenu – 23,8 milionu korun však zastupitelé rozhodli o prodeji.

Ten však tři roky poté zastavilo Ministerstvo vnitra, které má v gesci dozor nad samosprávou. Rozhodnutí zastupitelů podle vadného posudku je podle úředníků nezákonné. Podle posudku, který si Ministerstvo navíc nechalo zpracovat u znalce René Butkova, byla hodnota pozemků před třemi lety 30 milionů korun, tedy o 7 milionu více než za kolik byly prodány.

PODROBNĚ: Milionový pozemkový podvod v Prostějově zastavilo ministerstvo vnitra

Poté, co vnitro vyzvalo prostějovskou radnici k nápravě, si město nechalo u stejného znalce zpracovat posudek nový k aktuálnímu datu. Do něj znalec vložil větu, že „odhadnutá cena v tomto posudku je cenou včetně DPH“. Zastupitelé se nad zmínkou o DPH podivovali, protože v praxi by znamenala, že cena pozemku za tři roky poklesla právě o výši daně, což se jeví jako nepravděpodobné. Na znalce se s dotazem, proč se ty posudky takto liší, telefonicky obrátil zastupitel Tomáš Blumenstein (ODS). „On mi na to opáčil, že on DPH v podstatě jako neřeší nebo respektive že nevěděl, jak tam to DPH má zpracovat, protože pro něho je to prostě cena konečná, že tedy byl městem vyzván, aby tam uvedl, že to je s DPH, tak to tam takto uvedl, ale že vlastně by byl nejradši, kdyby tam ta věta v tom posudku nebyla,“ uvedl diskuzi Blumenstein.

Vyjádření znalce Butkova ale rozlítilo zastupitele a předsedu kontrolního výboru Petra Kousala (KDU-ČSL). „Já bych doporučil kolegovi Blumensteinovi, aby zavolal panu René Butkovi, aby se zítra nechal hospitalizovat v Bohnicích. To by bylo asi nejlepší na to, co tady slyším, co pan René Butkov vyvádí, poněvadž jestli dá někde kulaté razítko, a pak napíše, že by bylo lepší, kdyby tam nenapsal to, co napsal, tak je podle mě blázen zcela jednoznačně,“ vyjádřil se emotivně Kousal. Jeho kolega Blumenstein mu okamžitě oponoval. „Nikoho do Bohnic posílat nehodlám. Pokud tak chcete učinit, učiňte si tak sami. Chtěl bych se pana doktora Butkova, toto znalce svým způsobem zastat, protože oni skutečně znalci v tomto směru s DPH nepracují, oni prostě odhadnou tu cenu a nebývá standardem, že by v tom posudku bylo napsáno, jestliže to je s DPH. Takže pokud on to tak učinil na základě výzvy města, že město si přeje, aby tam tato formulace byla, tak ji tam patrně na základě přání města uvedl, ale nebývá to obvyklé,“ zdůraznil Blumenstein.

Když však přišlo na hlasování, Kousal návrh radniční koalice v čele s náměstkem Jiřím Pospíšilem (Pévéčko) podpořil. „U reakce pana Kousala mi nepřipadá normální chování nazvat soudního znalce bláznem a následně hlasovat pro prodej městského majetku za tímto tzv. bláznem určenou odhadní cenu. Není mi jasné, kam se v té chvíli poděla péče řádného hospodáře a odpovědnost zastupitele vůči lidem, kteří ho tam s důvěrou zvolili,“ ptá se opoziční zastupitelka Hana Naiclerová.

Znalec Butkov výrok Kousala řešit nehodlá. „Co se týče právních kroků, žádné nechystám. Tuto kauzu považuji za uzavřenou. Pokud však budou pokračovat útoky ať ze strany fyzických osob nebo médii i po již vydaném Sdělení Ministerstva vnitra k této věci, budu se právně bránit,“ reagoval Butkov na dotazy HV s tím, že Ministerstvo podle něj konstatovalo, že ohledně jeho posudku nemá žádné pochybnosti. Když jsme požádali o zaslání ministerského stanoviska, Butkov jej ani přes urgenci neposlal.

 

Jakub Čech

Další články