Zde může být vaše reklama.

Prostějovští zastupitelé neschválili účetní závěrku. Teď se o to pokusí znovu

Prostějovští zastupitelé neschválili účetní závěrku. Teď se o to pokusí znovu

17. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Překvapivé rozhodnutí padlo na červnovém jednání prostějovských zastupitelů. O jeden hlas neprošlo schválení účetní závěrky za minulý rok – klíčového finančního dokumentu města. Městu hrozí kontrola z ministerstva, politici se tak pokusí na pondělním mimořádném jednání o nápravu v podobě schválení dokumentu s vypořádáním připomínek zastupitelů.

Důvodů, které za opozici v debatě na minulém jednání zastupitelstva přednesl zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09) bylo hned několik. Tím nejzásadnějším je, že v účetní závěrce nejsou zachycena finanční rizika související se stavbou olympijského centra. To plánuje město Prostějov spolu s Olomouckým krajem a Tenisovým klubem Miroslava Černoška. Jak se však ukázalo, ministerstvo stále neudělilo kontroverznímu projektu dotaci. „V průběhu letošního roku vyšlo z informací poskytnutých Ministerstvem školství, že výše zmíněná investiční akce spolku není kryta a zřejmě ani nebude z dotací Ministerstva školství ve výši 110 000 000 korun. To je v rozporu s tím, jak byli zastupitelé informováni při přípravě založení spolku. V průběhu minulého roku požádal spolek o dotaci, která by byla s podmínkou doplnění projektové dokumentace Ministerstva školství zřejmě poskytnuta. Požadované materiály však Ministerstvu školství přeloženy z neznámého důvodu nebyly. Financování této investiční akci je tedy zásadně ohroženo,“ vyjádřil se Matyášek. Dalším důvodem je například pro město nevýhodný prodej pozemků v průmyslové zóně firmě Mubea nebo podvodem získané dotace pro mládežnický hokej. „Vedení města si bylo dobře vědomo zřejmě podvodného jednání z jeho strany a spolku a tím i škody, která na majetku města tímto jednáním vznikla. Přesto v občanskoprávní rovině tato pohledávka nebyla vyčíslena a uplatněna,“ uvedl opoziční politik další důvod, proč nemůže pro přijetí účetní závěrky za rok 2016 hlasovat. Zmínil také smlouvu o zajišťování marketingových služeb s Černoškovou marketingovou agenturou TK plus. Podle Matyáška se jedná spíše o sponzorování různých sportovních a společenských akcí, „jejichž pořádání je předmětem podnikatelského záměru a činnosti dodavatele“.

Když k přijetí navrženého usnesení nedošlo, nastal v zastupitelstvu moment překvapení. „Předpokládám, že opozice je spokojená,“ komentovala to bezprostředně poté primátorka Alena Rašková (ČSSD).  K překvapivému výsledku došlo, protože na jednání chyběl člen koalice, komunistický politik Josef Augustin, posléze odsouzený za nepodávání daňových přiznání. Schválení účetní závěrky nepodpořili ani opoziční politici, kteří jsou radním blízcí, tedy Marcela Župková s Františkem Jurou (ANO 2011) nebo Milada Sokolová (ODS).

reklama poutak

V následujícím bodě jednání –schválení závěrečného účtu města už byla o tom, co se právě stalo větší debata. „Při neschválení účetní závěrky je rovněž odeslán protokol do centrálního systému účetních informací státu s uvedením důvodů neschválení účetní závěrky. Neschválení účetní závěrky nemá dle platné legislativy žádný dopad na účetní jednotku,“ vysvětlila Rašková přítomným, co jejich rozhodnutí v praxi znamená.

Podle našich informací ale neschválení účetní závěrky způsobilo na radnici velké obavy z kontroly Ministerstva financí. „Mysleli si, že mají hladkou většinu a pak to neprošlo. A kontrola z Prahy, která bude klást nepříjemné otázky, není zrovna tím, co by pomohlo k dobré letní náladě na prostějovské radnici. Zvláště kdyby se k tomu přidal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a řešil smlouvy o reklamě s prostějovskými sportovními kluby, kdy se může jednat o nedovolenou podporu soukromému sektoru,“ prozradil náš informátor.

Jednání Zastupitelstva, kde se koalice pokusí o schválení účetní závěrky nanovo, se koná v pondělí 17. července od 10 hodin. Přímý přenos najdete ZDE

 

Jakub Čech

 

SOUVISEJÍCÍ

Divadelní festival Aplaus v Prostějově končí, Černoškova TK plus ukončila jeho sponzoring

Olympijské centrum: primátorka Rašková věděla o podmínkách dotačního programu dřív, než byl vyhlášen

Kdybych byl primátorem, tajemníka magistrátu bych odvolal, říká Aleš Matyášek

Další články