Zde může být vaše reklama.

„Rytířovi“ bouchly saze. Pišťák rezignoval na post předsedy klubu zastupitelů za ČSSD

„Rytířovi“ bouchly saze. Pišťák rezignoval na post předsedy klubu zastupitelů za ČSSD

13. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V průběhu jednání zastupitelstva se rozhodl na svůj post předsedy klubu sociální demokracie rezignovat někdejší exprimátor Prostějova, nyní zastupitel pověřen řízením Městské policie Miroslav Pišťák. I přes svůj odchod z postu primátora má Pišťák na dění na radnici velký vliv i v současnosti. Je důvodem jeho rezignace nedostatečná loajalita radní vůči němu nebo vysoký věk, jak tvrdí senátorka Božena Sekaninová?

Informaci o Pišťákově odstoupení Hanáckému Večerníku oficiálně potvrdily tři političky – radní Milada Galářová a Jana Halvadžievová a senátorka Božena Sekaninová. Všechny tři patří v rámci prostějovských sociálních demokratů spíše k oponentkám Pišťákova přístupu k vedení města. O důvodech ale radní mluvit nechtěly. „Na důvody jeho rezignace se prosím zeptejte pana Pišťáka,“ odkázala nás Halvadžievová stejně jako její kolegyně Galářová přímo na zastupitele Pišťáka. Konkrétnější byla senátorka Sekaninová. „Kolega Pišťák je ve věku, kdy chce předat svoji funkci předsedy klubu někomu mladšímu,“ uvedla pro HV Sekaninová. Všechny tři političky se shodly na tom, že vhodnou nástupkyní v čele klubu zastupitelů zvolených za ČSSD by byla současná primátorka Alena Rašková.

Sám Pišťák o důvodech svého rozhodnutí mlčí. Na e-mailový dotaz redakce nereagoval ani po třech dnech. Nevyjádřila se ani nejvýraznější představitelka prostějovské ČSSD, primátorka Prostějova Rašková.

Podle našich zjištění za naštváním Pišťáka stál názor zmíněné radní Galářové, která deklarovala, že nepodpoří zrušení územního plánu části centra města Prostějova, jak žádá developerská společnost Manthellan, která plánuje na místě současného kascentra postavit obchodní galerii. Galářová se pak skutečně z úterní části jednání omluvila. K jejímu názoru se později přidal komunistický zastupitel Josef Augustin. „Pišťáka naštvalo, že Galářová nehodlá hlasovat v souladu s jeho postojem. Nadával, že ho tím podrazila a příště ho může z klubu ČSSD podrazit někdo jiný a že už nemá autoritu,“ uvedl pro HV zdroj obeznámený se situací v prostějovské politice.

„Nechala bych to v rovině spekulací. Správný důvod zná jen pan zastupitel Pišťák,“ reagovala na informace Galářová.

Pišťák vykonával funkci starosty a posléze primátora Prostějova v letech 2010 až 2015. Předtím léta působil jako místostarosta. Na nejvyšší post ve městě rezignoval poté, co deník Mladá fronta DNES upozornil na fakt, že získal finanční dar čtvrt milionu korun od místní firmy. Po výkonu funkce primátora se stal zastupitelem pověřeným řízením Městské policie, přičemž chod zdejší politiky i nadále ovlivňoval jako šéf zastupitelů ČSSD. V obřadní síni radnice se nechal zvěčnit se zeleným symbolem rytířského řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Nyní je členem řádu Rytířů Božího hrobu.

 

Jakub Čech

Další články