Zde může být vaše reklama.

Smlouvy města s Tomigou neobsahují datum, za město je podepisovala Hemerková

Smlouvy města s Tomigou neobsahují datum, za město je podepisovala Hemerková

15. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na další pořádný problém s hokejovými dotacemi má zaděláno prostějovská radnice. Náměstkyně primátorky Ivana Hemerková (Pévéčko) podepsala se zadluženým spolkem LHK Jestřábi vedených Michalem Tomigou smlouvy, které neobsahují datum. Smlouvy jsou tak v rozporu se zákonem.

Na činnost mládežnického klubu LHK Jestřábi, který se dnes topí v dluzích, přiklepli v roce 2014 prostějovští zastupitelé částku 2 miliony 130 tisíc korun. Náměstkyně primátorky Ivana Hemerková (Pévéčko) proto podepsala s předsedou Jestřábů, kontroverzním trenérem Michalem Tomigou smlouvy. Jak už jsme psali, Hemerková však podepsala jiné znění smluv, než v jakém byly schváleny zastupitelstvem.

Kdy smlouvy podepsala, není jasné. Ve smlouvě totiž není uvedeno datum, ačkoliv to zákon explicitně vyžaduje. „Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci obsahuje alespoň (…) den podpisu smlouvy smluvními stranami a jejich podpisy,“ stojí v zákoně o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

Chybu kritizuje například opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (Klub nezávislých). „Podpora ledního hokeje, za kterou je paní náměstkyně Hemerková zodpovědná, mi přijde od počátku zcela nezvládnutá. Ať už se jednalo v minulosti o překročení limitu de minimis v dotacích pro tehdejší  LHK Jestřábi s.r.o., které si vynutilo revokaci, protože podklad pro zastupitele byl chybně zpracován. Nebo dlouhodobým chybným zasíláním dotačních peněz přidělené spolku LHK Jestřábi Prostějov na zcela jiný účet než spolku, tedy provádění plateb bez právního důvodu.  Podivné vyúčtování dotace tohoto spolku na výzbroj a výstroj malých hokejistů daňovými doklady firmy TREMORELA COMPANY s.r.o. ve vysokých částkách, která dle sdělení finančního úřadu dlouhá léta nevykazovala činnost, tudíž nemohla daňové doklady vystavit a možná ani co dodat. Či svévolnou úpravou již schválené verze smlouvy zastupitelstvem pro dotaci LHK spolku.  A to nemluvím o zpackaném podání žalobního návrhu na předběžné opatření proti volnému nakládání s hokejovou licencí mužů, které již vedení města nehodlá správně podat,“ vyjmenovala Naiclerová s tím, že po tom všem se už chybějícímu datu ve smlouvě, ke kterému se váže účinnost smlouvy a poskytnutí dotace, ani nelze divit.

Město by však své peníze dostalo zpět jen stěží, i přes rozpory ve smlouvě a fakt, že není jasné, kdy nabyla účinnosti. Finance už radnice zaslala Domovní správě, která si rozdělila „zisk“ na odměny politikům v dozorčí radě a na spolek LHK Jestřábi je uvalena exekuce. Nyní dokonce změnil sídlo do Brna do budovy, kde kromě něj sídlí další stovky firem.

Sama náměstkyně Hemerková pochybení nekomentuje, na dotazy Hanáckého Večerníku neodpověděla. Mlčí i primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD.)

 

Jakub Čech

 

ANKETA pro čtenáře HV: Dojde na radnici i ke zfalšování několik let staré smlouvy s Tomigou, jako jsme to viděli u zápisů z jednání Rady? Napište nám do komentářů!

Další články