Zde může být vaše reklama.

Soud rozhodl: smlouva Prostějova s Manthellanem je platná

Soud rozhodl: smlouva Prostějova s Manthellanem je platná

29. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Senát brněnského krajského soudu rozhodl ve středu dopoledne o žalobě akciové společnosti Prior, který se soudně domáhal určení neplatnosti smlouvy, kterou před šesti lety uzavřelo Město Prostějov s investorem Manthellanem, který se chystá v centru Prostějova postavit velkou obchodní galerii.


Kauzu řeší Prostějované už zhruba osm let. Na místě kulturního domu z 80. let, jehož součástí je velký společenský sál, má vyrůst obchodní galerie. Původně město vypsalo záměr na obchodněspolečenské centrum – potenciální investoři se museli zavázat, že na místě postaví na své náklady také společenský sál. O výstavbu měly zájem tři společnosti – Prior, Crestyl a také Manthlellan, tedy nově založená společnost, za níž stojí olomoucký kmotr Richard Morávek. Právě Manthellan byl nakonec orgány města vybrán. 16. července 2010 podepsal tehdejší starosta Jan Tesař smlouvu právě s Richardem Morávkem, tato smlouva však bylo pro město zásadním způsobem nevýhodná, zejména protože investora zprošťuje povinnosti postavit na místě společenský sál. Městem najatý právník výrazně nedoporučil její podepsání, zastupitelé se však o této analýzy nedozvěděli. Náměstek primátora Jiří Pospíšil dokonce ještě v roce 2012 lhal, že taková analýza existovala.


Postup, kdy město původně sál požadovalo a následně podmínky změnilo, byl podle Prioru nezákonný. Podal proto v roce 2014 žalobu, aby soud určil neplatnost oné smlouvy. Podobnou žalobu podával už v roce 2010 aktivista Jan Navrátil (SZ), soud ji však smetl ze stolu s tím, že jako občan není oprávněn a legitimován takový návrh soudu dávat.
Soudce prostějovského soudu Josef Růžička v květnu 2015 žalobě Prioru vyhověl. Proti jeho rozsudku se však odvolal jak developer, tak prostějovská radnice, věc se tak dostala před Krajský soud v Brně, který jednání nařídil na úterý 28. června, při němž provedl listinné důkazy. K soudu dorazila prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) a komunističtí radní Jaroslav Šlambor a Josef Augustin, známý tím, že v minulosti neplatil daně a také několik opozičních politiků. Jednání bylo odročeno na následující den, to už dorazil pouze Jaroslav Šlambor a lídr opoziční TOP 09 Aleš Matyášek.


Soud mohl buďto rozsudek prvoinstančího soudu potvrdit nebo jej zrušit a vrátit Okresnímu soudu anebo sám rozhodnout ve věci samé. Senát se rozhodl pro třetí možnost – rozsudek Okresního soudu zrušil a žalobu Prioru zamítnul. „Žalobce neprokázal aktivní legitimaci k podání určovací žaloby," odůvodnila rozsudek soudkyně zpravodajka Ivana Tomková. Dodala, že roli hrálo také to, že kdyby soud žalobě vyhověl, tak právní postavení žalobce zůstane stejné, nezmění se.
S tím však kategoricky nesouhlasí opoziční zastupitel Aleš Matyášek. „Kdyby soud uznal smlouvu za neplatnou, Prior bude ve zcela jiném právním postavení," řekl pro Hanácký Večerník.

Kauze se budeme nadále věnovat, přineseme názory dalších prostějovských osobností.

-jač-

 

Další články