Zde může být vaše reklama.

Soud s Josefem Augustinem se koná už dnes

Soud s Josefem Augustinem se koná už dnes

20. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Poté, co se přišlo na to, že Policie obvinila komunistu Josefa Augustina kvůli neplacení daní, musel prostějovský advokát opustit celou řadu funkcí. Teď přichází nový vývoj v kauze – hlavní líčení se koná už dnes – v úterý ve 14 hodin.

Augustinovo obvinění vyšlo najevo vloni v říjnu, krátce po krajských volbách. V nich Augustin nekandidoval, podle kuloárních zdrojů právě kvůli jeho problémům se zákonem. Na konci října přestal být členem Rady města Prostějova. Skončil také v dozorčí radě Domovní správy, ve Svazu měst a sídel nebo ve školské radě prostějovské Obchodní akademie.

„Viníme ho z toho, že od roku 2010 do roku 2014 nepodával daňová přiznání a nevedl daňovou evidenci,“ potvrdil Mladé frontě dnes státní zástupce Jaroslav Miklenda.

Obžalobu na Augustina podal letos v dubnu.  „Věc je přidělena k projednávání Mgr. Ivoně Otrubové,“ uvedla poté Zuzana Burešová z informačního centra soudu.

Právě Otrubová už v minulosti Augustina soudila. V červenci 2008 totiž projednávala kauzu, kdy Augustin ve větším rozsahu zkrátil daň, když nepodával daňová přiznání na Finanční úřad. Nezaplatil řádně daně v celkové výši 248 tisíc korun. Otrubová jej uznala vinným a odsoudila k pokutě 100 tisíc korun, jenže tu zrušil Krajský soud s tím, že „lze důvodně očekávat, že projednání věci před soudem zcela postačí jeho nápravě“. Pokutě se tak komunistický politik vyhnul. Z dalších kauz soudkyně Otrubová posuzovala třeba delikty pěstitele konopí Dušana Dvořáka nebo plagiátorství majitele tisárny Cheops Josefa Milara. Právě Milara tehdy zastupoval Josef Augustin jako advokát.

První hlavní líčení se koná dnes – v úterý 20. června ve 14 hodin v jednací síni číslo 17.

 

Jakub Čech

reklama poutak

Další články