Zde může být vaše reklama.

Soud zneplatnil nevýhodnou smlouvu prostějovských vodáren s Veolií. Jejich vedení se odvolalo, aniž by rozhodnutí četlo

Soud zneplatnil nevýhodnou smlouvu prostějovských vodáren s Veolií. Jejich vedení se odvolalo, aniž by rozhodnutí četlo

02. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zarážející přiznání učinil na jednání prostějovských zastupitelů šéf představenstva prostějovských Vodovodů a kanalizací Miroslav Hanák (ČSSD). Zastupitelům prezentoval rozhodnutí představenstva městem ovládané společnosti se odvolat proti rozhodnutí soudu, kterým byl zneplatněn nevýhodný kontrakt s koncernem Veolia. Jenže přitom uvedl, že usnesení soudu ani nečetl.

Na jednání zastupitelstva, které se konalo 30. října 2017, se o verdiktu Krajského soudu v Brně živě diskutovalo. Ten totiž rozhodl, že smlouva o pronájmu vodárenské infrastruktury, kterou městem ovládané Vodovody a kanalizace Prostějov uzavřely s Moravskou vodárenskou, ovládanou francouzskou Veolií, je neplatná. „Dle názoru soudu tedy valné hromadě byly poskytnuty neúplné informace a tyto informace potom měly pochopitelně vliv na rozhodnutí akcionářů. Jednoznačně vyplynulo, že společnost pokud uzavřela předmětné smlouvy, nemůže čerpat dotace na rozvoj vodárenské infrastruktury,“ konstatovala soudkyně brněnského krajského soudu Hana Klimešová. Členem představenstva Vodovodů a kanalizací přitom v předmětné době byl a stále je nejbližší kolega premiéra Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek. Právě představenstvo podle soudu neposkytlo valné hromadě úplné informace.

PODROBNĚ: Velký vodárenský tunel v hlavní roli s pravou rukou Babiše

Na jednání zastupitelů byl pozván dlouholetý předseda představenstva Vodovodů a kanalizací a bývalý zastupitel Prostějova za ČSSD Miroslav Hanák. Ten byl ve funkci už v době, kdy Vodovody nevýhodný obchod s Veolií uzavřely. Opozice po Hanákovi chtěla reakci na usnesení brněnského soudu. „Já jsem ho ještě do ruky nedostal a tím pádem se nemohu vyjadřovat k něčemu, co jsem neprostudoval, že? Představenstvo udělalo jedinou věc, že tedy pověřilo právníka společnosti, ať rozsudek prostuduje a podá odvolání. To je zatím všecko, co já vím tady k tomuto,“ reagoval Hanák.

Nad vyjádřením, že se představenstvo složené z Hanáka, Faltýnka a náměstka primátorky Jiřího Pospíšila (Pévéčko) rozhodlo odvolat proti usnesení, které nečetlo, se už na místě podivoval opoziční zastupitel Petr Kapounek (Piráti/Změna pro Prostějov). Hanák reagoval údajnými dluhy, které by Vodovody a kanalizace musely v případě nabytí právní moci usnesení platit.

„Já bych chtěl poprosit, jestli byste ještě uvedl jména, kdo z představenstva teda hlasoval pro to, zadat právníkovi úkol se odvolat,“ ptal se dál Kapounek. „Hlasovali všichni pro, můžu říct. Jednomyslně. Právě proto, že umí počítat a ví, že tady jde o peníze a hlídáme každou korunu,“ argumentoval Hanák.

Postup Hanáka kritizuje i opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. „Šokovalo mě, že předseda představenstva VaK Prostějov Hanák je schopen rozhodnout, že se proti usnesení soudu odvolá, aniž by ho vůbec viděl a četl, jak tvrdil. Měla jsem za to, že člověk v této funkci, ale i jako občan Prostějova a bývalý zastupitel, se bude chovat zodpovědně k majetku našeho města, tedy nás všech,“ okomentovala Hanákovo vyjádření Naiclerová.

Jakub Čech

Další články