Zde může být vaše reklama.

Společnosti vedené prostějovským náměstkem Fišerem hrozí likvidace

Společnosti vedené prostějovským náměstkem Fišerem hrozí likvidace

21. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Společnost SEVMEN, kde jako jednatel působí náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišer, hrozí likvidace. Důvodem je, že přes 10 let tají účetní závěrky, které dle zákona musí zveřejňovat. Jak zjistil Hanácký Večerník, za delikt již získala od Krajského soudu v Brně dvě pokuty.

První náměstek primátorky Prostějova Zdeněk Fišer (ČSSD) působí hned v několika firmách, které mají se zveřejňováním účetních závěrek problém. Jenže zatímco například Stavebně-technická společnost s ručením omezeným Prostějov nebo A-PROJEKT PLUS pochybení napravily poté, co na ně vloni upozornil redaktor HV, společnost SEVMEN, kde je Fišer jednatelem má s dodržováním práva větší problém.

Na náš dotaz proč nebyly účetní závěrky v Obchodním rejstříku zveřejněny, reagoval letos v červnu i samotný Fišer. „Společnost  SEVMEN s.r.o. do dnešního nezahájila podnikatelskou činnost, v účetnictví byl nulový pohyb a následné hlášení je vacátní,“ uvedl Fišer, aniž by specifikoval, co výrazem „vacátní“ myslí. Ústav pro jazyk český Akademie věd jej totiž mezi českými slovy neeviduje. Vzápětí ovšem dodal, že „veřejně zveřejňované účetní uzávěrky jsou mnohdy zneužívány organizovaným zločinem k vykrádání  bytů  podnikatelů“, aniž by vysvětlil, proč se toho obává, když byl v účetnictví této firmy nulový pohyb.

reklama poutak

Nad tímto chováním však spadla klec. „Protože společnost na výzvu nereagovala, usnesením ze dne 7. října 2016 jí byla uložena pořádková pokuta. Dne 25. 11. 2016 byla společnost opakovaně vyzvána k doložení účetních závěrek, avšak i tato výzva byla bezvýsledná a nečinnost společnosti vedla k dalšímu uložení pořádkové pokuty,“ sdělil nyní místopředseda Krajského soudu v Brně Ivan Meluzín v přípisu, který má Hanácký Večerník k dispozici. Dodal, že v současné době veřejných rejstřík postupuje spis příslušnému oddělení soudu k rozhodnutí o zahájení řízení o zrušení společnosti s likvidací a o jmenování likvidátora.

Co firma sociálně demokratického politika skrývá, že jí nevadí ani dvě pokuty od soudu, je záhadou. „Důvodem nezveřejňování účetních závěrek je nezřídka snaha o zakrytí informací o finančním zdraví dané společnosti,“ myslí si například Janusz Konieczny, analytik Nadačního fondu proti korupci. Problém kritizovala i politická opozice. „Je skandální, že se toho dopouští po tolik let v řadě člověk, který je tak vysoko v komunální politice," uvedl před časem předseda prostějovských Zelených Ivo Lužný.

Kontroverzím spojeným s osobou náměstka Zdeňka Fišera se budeme i nadále věnovat.

 

Jakub Čech

SOUVISEJÍCÍ

Firma vedená náměstkem primátorky Fišerem tají účetní závěrky. Porušuje zákon

Obhajoba prostějovského náměstka Fišera je nesmyslná, myslí si analytik protikorupčního fondu

Politici, kteří byli ve střetu zájmů, znovu prohráli. Vinni přestupkem jsou už pravomocně

Další články