Zde může být vaše reklama.

Tajemník Baláš bere statisíce v prostějovských Vodovodech. Nikdo neví za co

Tajemník Baláš bere statisíce v prostějovských Vodovodech. Nikdo neví za co

24. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Oblíbenec prostějovské primátorky a tajemník magistrátu Lubomír Baláš působí kromě radnice také v městské společnosti Vodovody a kanalizace. Například v roce 2015 si zde vydělal téměř 160 tisíc za 10 hodin práce měsíčně. K brigádě přitom Baláš nemá ani platné povolení. Co vlastně v městské společnosti dělá, firma tají.

1. leden 2002. Bývalý voják, toho času vedoucí finančního odboru Městského úřadu v Prostějově, Lubomír Baláš podepisuje pracovní smlouvu jako tajemník představenstva v městské společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov. V pracovní smlouvě se uvádí, že dochází ke změně pracovního vztahu, tudíž nelze vyloučit, že tam Baláš působil i před tímto datem. Práce se týká deseti hodin měsíčně.

14. leden 2003, krátce poté, co v účinnost vešel zákon o úřednících územních samosprávných celků, uděluje tehdejší starosta Prostějova Jan Tesař (ODS) souhlas s tím, že Baláš může práci ve Vodovodech vykonávat. „Současně Vám uděluji souhlas k výkonu shora uvedené činnosti i v pracovní době, po kterou vykonáváte práci pro město Prostějov,“ povolil Tesař Balášovi věnovat se v pracovní době radničního úředníka vedlejšáku v městské firmě.

Později byl Baláš jmenován tajemníkem magistrátu. O nové povolení si však už nepožádal. Podle právníků z organizace Frank Bold, která se zabývá veřejnou správou a bojem proti korupci, tím mohl porušit zákon. "Tajemníkovi magistrátu vzniká pracovněprávní vztah jmenováním. Vzniká tedy nový
pracovněprávní vztah a předchozí písemný souhlas by na něj platit neměl," uvedl právník Lukáš Prnka v analýze, kterou má HV online k dispozici.

reklama poutak

Ve společnosti Baláš působí dodnes. Pro představu, v posledních devíti letech si přišel průměrně na 150 tisíc každý rok. Na hodinu to dělá rovných 1256 korun. Ovšem když Baláš mezi léty 2014 a 2015 radil na Úřadu vlády, dostával za to pouhých 335 korun na hodinu.

Co tedy tajemník Baláš ve Vodovodech dělá, je opředeno tajemstvím. „Je třeba oslovit Vodovody a kanalizace,“ reagovala stručně mediální referentka prostějovské radnice Anna Kajlíková.  Tak jednoduché to ovšem není. Vedení společnosti Vodovody a kanalizace v čele se šéfem představenstva Miroslavem Hanákem (ČSSD) si usmyslelo, že na žádosti občanů o informace nemusí odpovídat. Tento postup podporuje i Hanákův kolega z představenstva Jaroslav Faltýnek (ANO 2011) nebo komunista Václav Šmíd z dozorčí rady. Na opakovaný dotaz, jakou práci Baláš vykonává, společnost nereagovala.

 

Jakub Čech

Další články