Zde může být vaše reklama.

Tajemník prostějovského magistrátu Baláš spáchal přestupek, rozhodli znovu v Olomouci

Tajemník prostějovského magistrátu Baláš spáchal přestupek, rozhodli znovu v Olomouci

10. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na některých menších českých úřadech je jejich tajemník pověřen výkonem přestupkové agendy, tedy vede přestupková řízení a na jejich konci konstatuje vinu nebo trest. Ne tak v Prostějově, kde nejvyšší muž prostějovského magistrátu Lubomír Baláš přestupky spíše páchá. Vinným ho znovu uznal Magistrát města Olomouce.

Bývalý voják Lubomír Baláš vede prostějovský magistrát už léta. Je známý tím, že si příliš hlavu nedělá s dodržováním zákonů. Město bylo z jejich porušení několikrát usvědčeno Ministerstvem vnitra, ale ani tajemník osobně není bez viny. Když z funkce odešel bývalý primátor Pišťák, tajemník Baláš mu zapomněl stanovit dodatečnou lhůtu pro podání majetkového přiznání. To v důsledku zajistilo Pišťákovu beztrestnost za nepředložení povinného oznámení. Nyní vyšlo najevo, že Baláš rozhodl o platových třídách zaměstnanců radnice chybně a město je tak roky okrádalo o část platu.

Jindy zase vyšlo najevo, že některé „vedlejšáky“ vykonává Baláš bez platného povolení. Například když v roce 2015 uzavřel Dohodu o provedení práce s Masarykovou univerzitou nebo když působí v městské firmě Vodovody a kanalizace, kde bere ročně kolem 160 tisíc. Jeho povolení k výkonu výdělečné činnosti zde je přitom už dávno neplatné. „Máme jiný právní názor,“ odpověděla primátorka Alena Rašková, s tím, že podle jejího názoru se nejedná o trafiku. Jak už odhalil v minulosti Hanácký Večerník, průměrná Balášova hodinová mzda je okolo 1 300 korun. Co za veřejné peníze dělá, nelze zjistit, protože to firma v rozporu se zákonem tají. Ani s tím město nic nedělá. „Je to věc Vodovodů a kanalizací,“ myslí si primátorka Rašková, která ale zastupuje město jako většinového vlastníka na valných hromadách.

Právě s Balášovou „brigádou“ v městské společnosti souvisí i jeho přestupek, kterého se podle rozhodnutí Magistrátu města Olomouce dopustil. Jde o to, že Baláš v majetkovém přiznání, které musejí politici a vysoce postavení úředníci každý rok odevzdávat podle zákona o střetu zájmů, neuváděl, že má s Vodovody tuto pracovněprávní smlouvu.

Tajemník tedy porušil zákon rovnou devětkrát. Kromě toho posledního jsou ale ostatní roky promlčené. Přesto Baláše v říjnu uznal vinným z přestupku olomoucký magistrát. Dostal pokutu 3 000 korun a povinnost uhradit fixní náklady řízení ve výši tisícikoruny. Proti tomu se ale Baláš odvolal ke Krajskému úřadu, který původní rozhodnutí zrušil s tím, že obsahuje určité vady.

reklama poutak

Nyní ale Baláš prohrál znovu. „Správní orgán jako k přitěžující okolnosti přihlížel k tomu, že obviněný z přestupku, jak sám uvedl, opomenul předmětnou skutečnost uvést již v předcházejících letech a až teprve v souvislosti s vyřizováním žádosti dle zákona o svobodném přístupu k informacím týkající se jeho osoby si opomenutí uvědomil,“ konstatovala v rozhodnutí, které má Hanácký Večerník k dispozici, referentka přestupků olomouckého magistrátu Jiřina Böhmová. Při určení výše sankce ale zohlednila i polehčující okolnosti.

Zda se Baláš znovu odvolá, je otázkou. Záznam z jeho podání vysvětlení tomu ale nasvědčuje. „Trvám na tom, že jsem se žádného přestupku nedopustil. Neporušil jsem zákon v té dikci tak, jak je koncipován,“ uvedl Baláš na ústním jednání.

 

Jakub Čech

Další články