Zde může být vaše reklama.

Tři prostějovští radní jsou obviněni z přestupku, museli podávat vysvětlení

Tři prostějovští radní jsou obviněni z přestupku, museli podávat vysvětlení

13. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Náměstci prostějovské primátorky Zdeněk Fišer a Pavel Smetana a radní Milada Galářová to v posledních dnech nemají jednoduché. Čelí obvinění z přestupku, na jednání zastupitelstva neoznámili svůj střet zájmů. Spolu s právníkem proto navštívili přerovskou přestupkovou komisi. Hanácký Večerník má informace ze spisu.

K možnému porušení zákona došlo už 15. února letošního roku. Tehdy prostějovští zastupitelé schvalovali dotaci pro Dělnickou tělocvičnou jednotu, organizaci, kterou před časem zcela ovládli místní sociální demokraté. Na jaře 2013 tam vstoupily desítky členů ČSSD, mezi nimi právě náměstci Fišer a Smetana a radní Galářová. Překotné přijímání členů však označil bývalý starosta tělocvičné jednoty Vojtěch Tesař za puč a podal několik žalob. Zda bylo přijetí nových členů v souladu se zákonem, řeší prostějovský Okresní soud, rozsudek zatím nepadl.
Zmínění radní však zastupitelům neoznámili svůj střet zájmů - členství v tělocvičné jednotě. Prostějovský magistrát proto 20. dubna obdržel oznámení o spáchaném přestupku, radniční úředníci se však k řešení cítili podjatí a případ tak putoval až na Magistrát města Přerova.
Ten všechny tři radní obvinil a předvolal si je k podání vysvětlení.

"Můj hlas nebyl rozhodující, i bez něj by byla dotace schválena," řekl u výslechu náměstek Zdeněk Fišer. Daná skutečnost je však v otázce porušení zákona spíše irelevantní.
"Mylně jsem si vyložila zákon o střetu zájmů. Předpokládala jsem, že nemohu být ve střetu zájmů, protože dotace je určena pro extraligový oddíl boxu mládež a pro muže. Vzhledem ke skutečnosti, že jsem žena, a ke svému věku, předpokládala jsem, že se nemůže jednat o střet zájmů," obhajovala se radní Milada Galářová. Podobnou argumentaci zvolili také její kolegové - jako řadovým členům spolku jim z dotace neplyne žádný osobní prospěch.
S tím však nesouhlasí právníci z organizace Frank Bold, která se zabývá mimo jiné bojem proti korupci. "To, že jsou zastupitelé jen řadovými členy, podle našeho názoru neznamená, že by byli zbaveni povinnosti toto oznámení učinit," napsali ve svém stanovisku, které je součástí spisu.

Všichni tři obvinění se však přiznali, že oznámení neučinili. Přestupková komise tedy bude posuzovat, zda daný skutek je přestupkem, či zda pouhým porušením zákona, za které nehrozí žádná sankce. Rozhodnuto může být v těchto dnech, obvinění se však můžou proti rozhodnutí odvolat ke Krajskému úřadu do Olomouce.

-jač-

Další články