Zde může být vaše reklama.

Tři prostějovští radní z ČSSD uznáni vinnými z přestupku, neohlásili střet zájmů

Tři prostějovští radní z ČSSD uznáni vinnými z přestupku, neohlásili střet zájmů

27. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Takový výsledek asi prostějovští náměstci Pavel Smetana a Zdeněk Fišer spolu s radní Miladou Galářovou nepředpokládali. Magistrát města Přerova je uznal vinnými z přestupku, kterého se dopustili tím, že neohlásili střet zájmů na jednání prostějovského zastupitelstva. Za přestupek obdržel každý pokutu pět tisíc a povinnost uhradit náklady řízení ve výši jedné tisícikoruny. Rozhodnutí úřadu má Hanácký Večerník k dispozici.

Případ neohlášení střetu zájmů se táhne již nějakou dobu. Vše začalo tím, že zmínění tři radní z ČSSD neohlásili, že jsou členy Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ) a že tedy mají na právě projednávané dotaci pro Dělnickou tělocvičnou jednotu osobní zájem. Neoznámení střetu zájmů na jednání zastupitelstva je u radních přestupkem, za který mohou dostat pokutu ve výši až do padesáti tisíc korun. Prostějovský magistrát se vyloučil z projednání a případ řešili v Přerově. Tamní úřad je nejprve osvobodil.

Na základě toho žádali náměstci Pavel Smetana a Zdeněk Fišer úhradu nákladů na advokáta po rodičích aktivisty, který oznámení o přestupku podal. Zaslali jim dokonce předžalobní výzvu. Mezitím ovšem do věci zasáhl Krajský úřad Olomouckého kraje, který osvobozující rozhodnutí zrušil jako nedostatečná s tím, že prvoinstanční správní orgán nezjistil dostatečně skutkový stav.

Nové projednání tak trvalo dalších několik měsíců. A nyní je o výsledku jasno – všichni radní jsou vinni. Za přestupek jim byla každému uložena pokuta ve výši pěti tisíc korun, kdy bylo zohledněno především zavinění z nedbalosti. Kromě toho dostal každý povinnost uhradit náklady správního řízení ve výši 1 000 korun. „Obviněná (Galářová – pozn. red.) prokazatelně pochybila, když nedodržela zákonnou podobu oznámení. (…) se nepochybně dostaly do kolize její pravomoci veřejného funkcionáře, tj. Dlouhodobě neuvolněné členy Rady města Prostějova, s právy a povinnostmi, které jí, jakožto řadové člence, vyplývají ze Stanov DTJ, tedy nebyla schopna nestranného a transparentního výkonu veřejné funkce,“ napsala do odůvodnění rozhodnutí referentka Ing. Martina Světlíková.

reklama poutak

Oslovili jsme s žádostí o komentář oba prostějovské náměstky primátorky, kterých se celá věc týkala a kteří předtím hrozili rodičům oznamovatele žalobou. Odpověď do redakce nedorazila.

Minimálně náměstka Pavla Smetanu výsledek rozlítil. V den, kdy bylo rozhodnutí jeho zmocněnci datovou schránkou doručeno, napsal na svůj faceboook pro přátele: „Vzkaz pro všechny udavače: "Morozovové všech zemí, polibte si zádel“.

Rozhodnutí přerovského magistrátu není pravomocné a obvinění radní se proti němu mohou odvolat. Podle našich informací to již mají v plánu, i s ohledem na to, jak výsledek řízení rozčílil bývalého primátora a člena řádu Rytířů Božího hrobu Miroslava Pišťáka.

Jakub Čech

Další články