Zde může být vaše reklama.

Určická skládka: Policie dva roky vyšetřovala, její závěry budí pochybnosti

Určická skládka: Policie dva roky vyšetřovala, její závěry budí pochybnosti

15. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Policie odložila trestní oznámení určické místostarostky Marie Slezákové týkající se skládky, která se v obci roky rozšiřovala s vědomím tehdejšího starosty Vlastimila Konšela. Usnesení Policie je však přinejmenším zarážející – komisař v něm například překrucuje výpovědi svědků a vychází z mylných čísel týkajících se škody. Obec Určice už proti verdiktu policie podala stížnost na státní zastupitelství.

Navážení odpadu na skládku probíhalo i poté, co skončilo její oficiální používání v roce 1995. Už v té době ve funkci starosty obce Určice působil Vlastimil Konšel. Ten to roky toleroval a těm, kteří odpad uložili, vydával potvrzení o uložení odpadu. Neřešil ji ani prostějovský stavební úřad, který o ní prokazatelně musel vědět, protože právě tato potvrzení dostával od různých lidí v souvislosti s kolaudací různých staveb. „Stavbu skládky pevného  domovního odpadu v Určicích povolil Okresní národní výbor v Prostějově. Kontrola provozu skládky, způsob ukládání odpadu či kontrola kapacity skládky nespadá do kompetence stavebního úřadu,“ vyjádřil se prostřednictvím radniční mediální referentky šéf stavebního úřadu Jan Košťál, známý mimo jiné fotografiemi s lahvemi alkoholu ve své kanceláři. Tomu oponuje někdejší opoziční zastupitelka a v současnosti místostarostka Určic Marie Slezákové (Občané pro Určice): „Stavební úřad dle inspektora měl zahájit řízení o odstranění stavby nebo jejího dodatečného povolení. SÚ uvedl, že nebude konat, protože nemá k dispozici zaměření původní skládky.“ Povolení Okresního národního výboru navíc už od 90. let nebylo platné.

Na existenci černé skládky Slezáková upozornila jako aktivní občanka, když podala podnět České inspekci životního prostředí a trestní oznámení na Policii. Inspekce sice věc posoudila, jenže pokutu za správní delikt udělila obci, která tak podle Slezákové trpí za pochybení bývalého starosty. Policie věc letos v květnu – po téměř dvou letech vyšetřování odložila. Hanácký Večerník se seznámil s celkovým odůvodněním jejího rozhodnutí.

„Leoš Filip, bývalý zaměstnanec společnosti INSTA CZ nepodal relevantní informace, kdy vzhledem k odstupu času si na toto již nepamatoval,“ konstatoval v usnesení policejní komisař Pavel Raus, aniž by uvedl, co si vlastně vypovídaný nepamatoval. Filip si totiž množství vyváženého materiálu pamatoval velmi dobře. „Odpad jsme skutečně na tuto skládku v Určicích vyváželi, a to o objemu cca 2. 000 tun, kdy se jednalo zejména o stavební suť,“ uvedl při výslechu sám bývalý zaměstnanec stavební firmy Leoš Filip. Podle místostarostky Slezákové je skandální, že policejní orgán tam množství vyvezeného odpadu nezapočítal. „Přitom ti vyslýchaní ta čísla u výslechu normálně řekli,“ dodala Slezáková.

reklama poutak

Právě výpočty množství odpadu a hlavně škody byly v trestním řízení klíčové. Policie totiž určovala obvyklou cenu za vyvezení odpadu ze skládky, které bylo uloženo zatím nepravomocným rozhodnutím České inspekce životního prostředí. Průzkumem trhu Policie zjistila, že vyvezení části odpadu by stálo u jedné společnosti 234 tisíc a u jiné 828 tisíc. Na základě tohoto shledala, že škoda je jen 234 tisíc, což je pod zákonnou hranicí trestnosti přečinu neoprávněného nakládání s odpady. „Paradoxem je, že přímo při výpovědích na Policii bylo různými osobami přiznáno, že tam byl vyvezen odpad o hmotnosti zhruba čtyř tisíc tun. Tedy ne těch 692,8 tun, se kterými počítá inspekce, že se musí vyvézt, ale násobně víc. Policie tak špatně spočítala škodu a kvůli tomuto chybnému posouzení věc odložila,“ uzavřela Slezáková, která už na postup prostějovské hospodářské kriminálky podala stížnost na Okresní státní zastupitelství.

Jakub Čech

Další články