Zde může být vaše reklama.

„Úředníci z večírků“ se brání. Baláš, Orálková a Carda podali trestní oznámení na Hanácký Večerník

„Úředníci z večírků“ se brání. Baláš, Orálková a Carda podali trestní oznámení na Hanácký Večerník

09. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Fotografie z alkoholového dýchánku pořádaného na prostějovské radnici za účasti současného ředitele Krajského úřadu Lubomíra Baláše jsou předmětem trestního oznámení na Hanácký Večerník. Známe jeho znění.

luneta banner

Hanácký Večerník letos v březnu publikoval fotografie z alkoholového dýchánku přímo v prostorách kanceláře na radnici, kterého se účastnil současný ředitel Krajského úřadu Lubomír Baláš, vedoucí živnostenského úřadu v Prostějově Antonie Orálková a šéf finančního odboru prostějovského magistrátu Radim Carda.

Úředníci se rozhodli proti tomuto zveřejnění bránit. Naposledy se rozhodli podat trestní oznámení na vydavatele Hanáckého Večerníku Vlastimila Blaťáka a redaktora Jakuba Čecha. Znění jejich absurdního podání se redakci podařilo získat. „Funkce, které vykonáváme, jsou odpovědnými pozicemi, a veřejnost oprávněně očekává, že na těchto místech budou lidé nejen odborně způsobilí, ale i adekvátně vystupující. Pokud HANÁCKÝ VEČERNÍK zveřejnit informace o popíjení alkoholu v pracovní době, jedná se o nehorázný zásah do vážnosti vykonávané funkce, který je objektivně způsobilý poškodit samu podstatu úřadu. Zveřejněná informace vyvolá u průměrného čtenáře představu, že označené osoby na magistrátu namísto plnění pracovních povinností pravidelně popíjí alkohol, vyvolává dojem arogance u úředníků, kteří takto zneužívají svá postavení v zaměstnání. Nepravdivé informace se nedotýkají jen našeho profesního života, ale taktéž života osobního, jelikož jsou objektivně způsobilé snížit naši vážnost i v kolektivu přátel a rodiny, kteří se na nás obrací s dotazy vztahující se k publikovanému článku,“ píšou v oznámení adresovaném na Okresní státní zastupitelství v Prostějově úředníci Baláš, Orálková a Carda. Oznámení pochází ze 4. července.

V podání dokonce „úředníci z večírku“ nepravdivě uvádějí, že nedostali prostor. „Autor měl možnost nás s fotografií konfrontovat, s námi vést dialog o obsahu fotografie, na které založil svůj ziskuchtivý článek, měl možnost získat naše postoje k tomu, co má být předmětem veřejného sdělení, nic z toho ale neučinil,“ píšou v oznámení orgánům činným v trestním řízení. Proč se je snaží uvést v omyl, je otázkou. „Samozřejmě jsem s otázkou na fotografie úředníky oslovil, a to prostřednictvím tiskové mluvčí magistrátu. Proč lžou do podání na státní zastupitelství, to nevím. Ale u pana Baláše, který má problém odpovídat i na základní otázky mě to nepřekvapuje,“ vyjádřil se autor článku Jakub Čech.

K trestnému činu mělo dojít tím, že jsme údajně uvedli jiné datum, než kdy se alkoholový dýchánek uskutečnil. Podle úředníků se konal na Silvestra. Ani to by však nikoho neopravňovalo k požívání alkoholu a ke kouření na pracovišti.  Celou trojici zastupuje advokátní kancelář Burget Kalabis, kterou si v podobném sporu najalo proti nám také Statutární město Prostějov.

Redakci HV však snaha o její kriminalizaci nezastaví od odhalování nepravostí. „Kdybychom si měli dělat hlavu z každého takového trestního oznámení nebo žaloby, tak neřešíme nic jiného,“ okomentoval oznámení vydavatel HV Vlastimil Blaťák. Podle něj je absurdní, že úředníci pili alkohol a kouřili na pracovišti, což je přísně zakázané a teď vstupují do sporu, jakého dne se požívání konalo.

Magistrát vydal prohlášení, že na dotazy naší redakce nebude reagovat.

-red-

 

SOUVISEJÍCÍ

Proslavil se kouřením na pracovišti. Nyní zakázal podřízeným kouření...

Video uvnitř: Lahve, kam se podíváš - další snímky z prostějovské radnice!

Kouření na prostějovské radnici? Zakázáno, ale bez sankce

Vedoucí prostějovského stavebního úřadu měl skříň plnou tvrdého alkoholu. Máme foto

Tajemník Baláš přiznal alkohol na pracovišti. Bylo to na Silvestra, tvrdí

Jak se kalí na prostějovské radnici: slivovice už v sedm ráno

Další články