Zde může být vaše reklama.

Voličům Babiše nenaléváme. Kvůli ceduli čelí kavárna kontrole

Voličům Babiše nenaléváme. Kvůli ceduli čelí kavárna kontrole

14. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

„Příznivcům hnutí ANO nenaléváme. Opájejte se úžasností Vašeho předsedy.“ Nebo „Babišovi voliči nechť se laskavě zařadí na konec fronty.“ Takové cedule si ve své kavárně v Plumlově na Prostějovsku vyvěsila podnikatelka Iveta Valentová. Teď kvůli tomu čelila kontrole České obchodní inspekce. Hanácký Večerník věc otevírá jako první médium.

„Tou cedulí o zařazení se na konec fronty jsme chtěli vyjádřit, že za stále se zvyšující fronty může zavedení elektronické evidence tržeb a tím pádem voliči Babišova hnutí ANO,“ vysvětluje oblíbená kavárnice Iveta Valentová, proč do své kavárny na plumlovském zámku umístila cedule namířené proti voličům Babišova ANO.

Nápisy na zdi se ovšem staly terčem stížnosti na Českou obchodní inspekci pro jejich údajnou diskriminaci vůči skupině obyvatel. „Jeden zákazník se dokonce vyjádřil, že je to jako kdybychom tam napsali, že nenaléváme černochům. Jenže to je něco úplně jiného, jednak bychom si to tam nikdy nenapsali a pak, černochem se člověk narodí, kdežto volit hnutí ANO je dobrovolný čin, za který by ti lidé měli nést odpovědnost,“ dodala Valentová.

Po zaslání podnětu tak minulou sobotu dorazili do provozovny inspektoři z „ČOIky“. Jejich kontrola začala tím, že jeden z úředníků se kavárnice Ivety Valentové zeptal, jestli si může něco dát, když je příznivcem hnutí ANO. „Já jsem mu odpověděla, že stojí dobře na konci fronty a že jestli umí číst, tak ať si objedná. Načež si on objednal rum a já jsem mu oznámila, že asi číst neumí, viz druhá cedule,“ popsala průběh kontroly Iveta Valentová, která úředníky z inspekce poznala už z předchozích kontrol v jejích kavárnách.  Průběh kontroly pak už nepřekročil její obvyklý rámec. Inspektoři si pořídili fotografie „předmětu doličného“ v podobě antibabišovských cedulí a z úředního jednání provedli protokol. „Těm úředníkům to nezazlívám, chápu, že to museli vyšetřit. Jen mě zaráží, že někdo tráví čas psaním takového udání,“ kroutí hlavou živnostnice Iveta Valentová.

Zda vyvěšením cedulí a jednáním při kontrole podnikatelka porušila zákon, budou nyní posuzovat právníci inspekce. „Je nám zřejmé, že uvedená cedule byla vytvořena s jistou mírou nadsázky a vtipu, otázkou však je, jak se praktika reálně projevuje v praxi, tj. zda je skutečně se zákazníkem, u něhož se prodejce z jakéhokoliv důvodu domnívá, že je určitého politického smýšlení, zacházeno jinak, než se zákazníkem jiným. Pokud by skutečně byl uvedený text uveden do praxe, jednalo by se dle našeho názoru skutečně o diskriminaci zakázanou zákonem,“ uvedla například předsedkyně Sdružení na obranu spotřebitelů Gerta Mazalová, která se tématy souvisejícími s právy zákazníků zabývá.

O rozhodnutí inspekce bude Hanácký Večerník informovat.

Jakub Čech

 

 

SOUVISEJÍCÍ

Rozhovor s Ivetou Valentovou

Po zavření Špalíčku jsme dostali několik nabídek na kavárnu, říká Iveta Valentová

pani valen1

Další články