Zde může být vaše reklama.

Za Balášem zpackané platové třídy úředníků dostal Prostějov pokutu. Vymáhat ji nehodlá

Za Balášem zpackané platové třídy úředníků dostal Prostějov pokutu. Vymáhat ji nehodlá

03. 09. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Aféra platových tříd zaměstnanců prostějovského magistrátu, která odstartovala počátkem loňského roku, má právní dohru. Inspektorát práce letos v červenci udělil prostějovské radnici pokutu 10 tisíc za správní delikt. Za nesprávným zařazením úředníků do tříd byl přitom podepsaný nynější ředitel Krajského úřadu Lubomír Baláš. Radní už rozhodli, že pokutu po něm vymáhat nebudou.

Loňské jaro, než se stal tehdejší tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš ředitelem Krajského úřadu Olomouckého kraje, poznamenala na zdejší radnici vzpoura úředníků, kteří upozornili na fakt, že berou nižší platy, než na jaké mají podle předpisů nárok. Za nezákonné zařazení úředníků do takzvaných platových tříd, které se používají ve veřejné správě, byl odpovědný právě Baláš, který rozhodnutí o zařazení úředníků do tříd podepsal. Primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) i Baláš tehdy lhali, že se úředníci neozvali nikdy dřív. To však popřeli jak samotní dotčení úředníci, tak i bývalá personalistka radnice.

Když se do věci vložily radniční odbory, Baláš si jejich šéfku Věru Netušilovou zavolal „na kobereček“. „Půl hodiny mi bylo vyčítáno, co jsem si to dovolilo a jakým nestandardním způsobem jsem hájila zájmy zaměstnanců,“ popsala setkání Netušilová s tím, že následovalo odebrání kvalifikované práce a s tím i snížení platu.

Teď nicméně ukončil své šetření i inspektorát práce. Prostějovu uložil takzvaným příkazem pokutu ve výši 10 000 korun. „Jako zaměstnavatel neposkytl zaměstnancům ve stanoveném termínu plat, když provedenou kontrolou bylo zjištěno, že nezařadil zaměstnance do platové třídy podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě a v jeho mezích na něm požadovaných nejnáročnějších prací,“ zhodnotil jednání obviněného města vedoucí inspektor Libor Černý. V odůvodnění rozhodnutí, které má HV k dispozici dále píše, že inspektorát zohlednil poměry města, aby sankce neměla pro město likvidační charakter.

Město proti němu mohlo podat odpor, v takovém případě by věc byla posouzena standardně ve správním řízení. To se však nestalo. „Je zřejmé, že k popsanému jednání, které je správním deliktem, skutečně došlo. S ohledem na to, že spáchání správního deliktu statutárním městem Prostějov je nezpochybnitelné a současně uložená pokuta je při samé spodní hranici zákonné sazby, oddělení právní doporučuje nepodávat proti Příkazu odpor a pokutu uhradit,“ doporučili radním úředníci magistrátu, právnička Lenka Tisoňová a šéf finančního odboru Radim Carda. Rovnou upozornili na to, že platy zaměstnancům obce stanoví tajemník magistrátu. „Ve vnitřních předpisech statutárního města Prostějova není žádným způsobem stanoveno, jakou mírou odpovědnosti se podílejí vedoucí odboru na správnosti zařazení zaměstnanců do platových tříd a není tak zcela zřejmé, kdo vznik takové škody způsobil,“ domnívají se úředníci. Pod stanovím tříd je však jednoznačně podepsán Baláš. Kdo mu jej připravil, se pak jeví jako irelevantní.

Rada města Prostějova složená ze zastupitelů stran ČSSD, KSČM a hnutí Pévéčko pak rozhodla, že škodu vymáhat nebude.

 

Jakub Čech

Další články