Zde může být vaše reklama.

Za zničením židovského náhrobku stojí dítě, zjistila Policie

Za zničením židovského náhrobku stojí dítě, zjistila Policie

06. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Policejní vyšetřování zničení náhrobku židovského rabína Horowitze umístěného v parku u Reálného gymnázia, výsledek. Náhrobek měly zničit zhruba sedmileté děti. Podle primátorky města Aleny Raškové poškodil Tomáš Jelínek z americké židovské nadace dobré jméno Prostějova, když uvedl, že tímto činem vyvrcholily protižidovské nálady ve městě.

Plácek před Reálným gymnáziem ve Studentské ulici, kde se nachází starý židovský hřbitov, slouží i k rekreaci místních. V minulých týdnech si zde hrála skupinka zhruba sedmiletých dětí. Při té příležitosti se rozhodly zničit náhrobek. „Omylem to nebylo. Prostě za to tahali a ono to ruplo,“ vyjádřil se zdroj obeznámený s výsledkem šetření. „Provedeným prověřováním případu se prostějovským kriminalistům podařilo ustanovit pachatele tohoto skutku. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o dítě školního věku, není ze strany policie možné k jeho osobě sdělovat bližší informace. Antisemitistický či xenofobní motiv byl provedeným šetřením jednoznačně vyloučen,“ potvrdil informaci František Kořínek, komisař z oddělení tisku a prevence. Policie tak případ odloží pro nízký věk pachatele. Poškozený může maximálně vymáhat po jejich rodičích finanční škodu.

„Jako poškozená strana požádáme o možnost seznámit se s vyšetřovacím spisem. Zejména s ohledem na vyloučení antisemitských a xenofobních motivů činu. Domníváme se, že vzhledem k tomu, že pachatelem je dítě školního věku, mohla by být po dohodě s jeho rodiči a školou přijata i určitá edukativní opatření," vyjádřil se pro Hanácký Večerník Tomáš Jelínek z židovské nadace Kolel Damasek Eliezer.

reklama poutak

Případ zničeného náhrobku vyvolal velké emoce. Náhrobek zaujal celostátní média, informoval o něm ale i americký zpravodajský web FOX news. Proti výroku Tomáše Jelínka, že poničení náhrobku dokazuje protižidovský nálady, se ohradila prostějovská primátorka Alena Rašková, která jej dokonce vyzvala k „ukončení jednání narušující dobré jméno Statutárního města Prostějova“.  „Ostře se ohrazuji proti Vašemu hodnocení této skutečnosti a Vašim výrokům, jež jsou vedeny tak, aby poškodily dobré jméno statutárního města Prostějova v očích široké veřejnosti v České republice i za jejími hranicemi,“ napsala Rašková v otevřeném dopise Jelínkovi, který má redakce Hanáckého Večerníku k dispozici. Ten reagoval prakticky obratem. V odpovědi jí vysvětlil, že médium, ze kterého cituje, používá často smýšlené výroky a podněcuje občany k nenávisti vůči Židům anebo že antisemitismus v historii Prostějova nesporně existoval. „Nelze svádět zničení repliky Horowitzova náhrobku na vítr, jehož intenzita takové síly nedosahovala. Pro Vaši potřebu přikládám informace o povětrnostní situaci v Prostějově od Českého hydrometeorologického ústavu,“ napsal mimo jiné Jelínek s tím, že by uvítal úspěšné dokončení jednání o budoucí podobě hřbitova.

 

Jakub Čech

Další články