Zde může být vaše reklama.

Zastupitel Prostějova Moudrý vede soukromou střední školu, která spolupracuje s antisemitskými novinami

Zastupitel Prostějova Moudrý vede soukromou střední školu, která spolupracuje s antisemitskými novinami

12. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Škola spolupracující s antisemitskými novinami? Pro někoho těžko představitelné sci-fi je realitou současného Prostějova. Školu přitom vede opoziční zastupitel Marek Moudrý (nestr./TOP 09). Ve spolupráci s Prostějovským Večerníkem problém nevidí.

V Prostějově již léta vychází periodikum Prostějovský Večerník, jehož vydavatelem je společnost Haná press napojená na místní stavební firmu Pozemstav. Jednatelem společnosti Haná press je radní Prostějova Jiří Pospíšil (ČSSD). Bulvární plátek slouží jako nástroj politických bojů, v minulosti lhal o stavebních zakázkách, minulosti opozičního zastupitele Františka Filouše a nastavoval témata ve veřejném prostoru v souladu se zájmy mocných.

A právě periodikem ovládaným prostějovskou ČSSD se několikrát musel zabývat i Syndikát novinářů České republiky. „Stížnosti se týkají toho, jak Prostějovský večerník informuje o snahách zachovat židovské pietní místo. O situaci již psalo Echo24, další podání následovala. Předsedkyně KPE oslovila šéfredaktora Prostějovského večerníku, který obvinění odmítl a uvedl, že podá oficiální stanovisko. KPE nicméně na základě materiálů, které má k dispozici, konstatuje, že některé texty antisemitské jsou,“ konstatovala Komise pro etiku. Jindy zase shledala, že titulky Prostějovského Večerníku jsou „za hranicí novinářské etiky“.

S antisemitskými novinami ale bez problémů spolupracuje prostějovská Střední odborná škola podnikání a obchodu, na které se vyučuje mimo jiné obor marketingové komunikace a žurnalistika. Soukromá škola se na svém webu spoluprací s médiem přímo chlubí.

Příběh spolupráce mezi soukromou školou a antisemitskými novinami však má politický přesah. Ředitelem školy je totiž prostějovský zastupitel za TOP 09 Marek Moudrý, který v zastupitelstvu nahradil zesnulého exředitele Reálného gymnázia Václava Koláře.

Zastupitele Marka Moudrého jsme nejprve kontaktovali, aby se vyjádřil, proč nepodpořil, aby zastupitelé projednali návrh na odvolání náměstkyně Ivany Hemerkové a pravé ruky Andreje Babiše Jaroslava Faltýnka, který radnici zastupuje v orgánech městských společností. K obojímu se Moudrý odmítl vyjádřit. „K otázkám se nebudu vyjadřovat,“ zněla jeho první, stručná odpověď.

Vysvětlující vyjádření nepodal ani na dotazy týkající se spolupráce s antisemitským a novinářskou etiku porušujícím médiem. Ve své odpovědi nešetřil nepodloženými tvrzeními a arogantními výkřiky či útoky ad hominem. Na otázky, zda považuje spolupráci s Prostějovským Večerníkem za etickou a zda škola v tomto médiu inzeruje, odpověděl otázkami. „Podle Vás, každý, kdo si zadá inzerát do PV Večerníku jedná neeticky a je antisemita? O tom, co je etické nebo neetické rozhodujete Vy?!“

Neštítil se dokonce vyhrožování. „Přestávám se orientovat, zda je adresován (dotaz – pozn. red.) mně, jako řediteli školy nebo zastupiteli. Jako ředitel  si Vás dovoluji upozornit, že pokud by došlo k úmyslnému poškození dobrého jména školy, bude se škola, jakožto právnická osoba bránit,“ reagoval, aniž by jakýkoliv článek vyšel. Podobný nátlak je přitom i na prostějovské poměry krajně ojedinělý.

O vyjádření jsme požádali také předsedu klubu zastupitelů TOP 09 a nezávislí Prostějované Aleše Matyáška, jehož je Moudrý členem. Matyášek se ale k chování Moudrého v zaměstnání nechce vyjadřovat. „Pan ředitel Marek Moudrý je členem zastupitelstva statutárního města Prostějova. Nikoli tedy mým nebo naším zastupitelem. To že přijal místo na naší kandidátce a po úmrtí pana doktora Václava Koláře se stal členem zastupitelstva, je okolnost, která v mém pojetí politiky jako služby občanům nezakládá právo pronášet veřejné hodnocení otázek spojených s civilní profesí zastupitele,“ reagoval Matyášek s tím, že se nechce snížit na úroveň indikovaného periodika. Na jeho adresu se ale vyjádřil tak, že „tomuto listu je pojem novinářská etika poněkud vzdálený a objektivita pojem neznámý“. Kauza, kdy tyto noviny označily opozičního zastupitele Františka Filouše za agenta Státní bezpečnosti, i když má čisté lustrační osvědčení, podle něj svědčí o naprosté neprofesionalitě listu.

Přísnější pohled zaujímá předseda prostějovských Zelených Ivo Lužný. „Zdá se, že pan Moudrý nedělá čest svému jménu, pokud mu nevadí spojení s místním bulvárním Večerníkem. Plátkem, který je známý čí špinavé prádlo pere a komu slouží. Od ředitele vzdělávací instituce bych čekal lepší výběr i vkus,“ uvedl pro HV Lužný s tím, že za podivnou považuje i Moudrého „opoziční nečinnost v zastupitelstvu“, ale to už je jiná kapitola.

 

Jakub Čech

Další články