Zde může být vaše reklama.

Židovský hřbitov: rehabilitaci podporují křesťanské církve i Prostějovanka, která přežila holokaust

Židovský hřbitov: rehabilitaci podporují křesťanské církve i Prostějovanka, která přežila holokaust

10. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Návrh na rehabilitaci židovského hřbitova u Reálného gymnázia v Prostějově se dál řeší. Představitelé místní radnice odvolali svůj souhlas s peticí odmítající jakékoliv zásahy do území a chtějí s Židy jednat, ovšem za účasti „mediátora“ Vladimíra Špidly. Pro návrh se nyní vyslovilo šest křesťanských církví. Hanácký Večerník má k dispozici vyjádření prostějovské přeživší holokaustu.

Pseudokřesťanské zdůvodnění antisemitismu

Podporu návrhu na zvýšení piety místa nedávno vyjádřili představitelé šesti křesťanských církví, které společně vydali prohlášení. „Odmítáme jakýkoli antisemitismus a zásadně odmítáme jeho pseudokřesťanské zdůvodňování. Vyzýváme všechny zúčastněné ke vzájemné úctě, společnému hledání řešení této situace, které nám všem pomůže se lépe vyrovnat s minulostí, prožívat pokojněji a svorněji přítomnost a dívat s nadějí a bez velkých obav do budoucnosti,“ uvedli společně faráři římskokatolické farnosti Povýšení sv. Kříže Aleš Vrzala, Českobratrské církve evangelické Jan Jun, Československé církve husitské Ivana Krejčí. Připojila se také Církev bratrská, Církev apoštolská a Křesťanské sbory.

Jedná se tak o další vyjádření podpory návrhu, který v Prostějově spustil velké vášně. Před časem se ve prospěch projektu americké nadace Kolel Damasek Elezier vyjádřil i arcibiskup Jan Graubner, Centrum judaistických studií Univerzity Palackého v Olomouci nebo Strana zelených.

Proč by to nemohlo být u nás?

Hanáckému Večerníku se podařilo obstarat vyjádření paní Larissy Šimekové, prostějovské Židovky, která přežila holokaust.  „Nechápu, že to někomu může vadit. Je to prostě jen pietní vzpomínka. Když to může být v Mikulově a jinde, proč by taková připomínka nemohla být u nás?“ ptá se odvážná dáma, která je i ve svém věku velmi čilá. „Je to prostě kus historie. Mělo by být jasně řečeno, že ty náhrobky z židovského hřbitova, které mají někteří lidé na dvorcích, z něj byly ukradeny,“ dodává Larissa Šimeková s tím, že reakce části prostějovské veřejnosti na návrh americké židovské nadace souvisí se situací v Evropě, kdy rostou nacionální strany a využívají při tom různých dezinformací.

hvrek

Právě na dezinformaci je přitom založena celá kampaň petičního výboru, která proti zvýšení piety místa bývalého hřbitova protestuje. Ten totiž šířil dál vizualizaci, jak by hřbitov v současnosti vypadal - tedy stovky náhrobků obehnané cihlovou zdí. Takový postup v plánované rehabilitaci místa ale nikdo neplánuje. Obrázek jako první zveřejnila prostějovská radnice, která jej dostala už před několika lety od menší židovské organizace.  Sdílení fotografie ale vzbudilo obrovské vášně, nemalá část veřejnosti se obávala, že takto vypadá projekt americké židovské nadace Kolel Damasek Elezier.

Ve čtvrtek 16. února v 17 hodin se k tématu uskuteční debata v prostorách kulturního klubu Duha. Pozváni jsou jak příznivci, tak odpůrci projektu a samozřejmě politici prostějovské radnice.

Jakub Čech

 

Plné znění prohlášení křesťanských církví:

Vážení zástupci Federace židovských obcí,

vážení spoluobčané, vážení zastupitelé statutárního města Prostějova,

jako místní představitelé křesťanských církví působících ve městě Prostějově chceme vyjádřit naši podporu ve věci zvýraznění a zachování pietního charakteru místa bývalého židovského hřbitova. Chceme dále vyjádřit naši lítost především nad minulým, ale i nad současným děním kolem tohoto místa.
Odmítáme jakýkoli antisemitismus a zásadně odmítáme jeho pseudokřesťanské zdůvodňování. Vyzýváme všechny zúčastněné ke vzájemné úctě, společnému hledání řešení této situace, které nám všem pomůže se lépe vyrovnat s minulostí, prožívat pokojněji a svorněji přítomnost a dívat s nadějí a bez velkých obav do budoucnosti.
Vývoj událostí budeme dále sledovat a pokud budeme moci do této záležitosti pozitivně vstoupit, rádi tak učiníme.

Za Římskokatolickou farnost Povýšení svatého Kříže Aleš Vrzala, farář a děkan,
za farní sbor Českobratrské církve evangelické Jan Jun, farář,
za sbor Církve bratrské Pavel Lukáš, administrátor,
za farní sbor Církve československé husitské Ivana Krejčí, farářka,
za Křesťanské sbory Petr Slepánek, starší,
za sbor Apoštolské církve, Ondřej Kříž, starší.

V Prostějově, 2. února 2017

Další články