Zde může být vaše reklama.

Prostějovský Domov sester prohlášen kulturní památkou

Prostějovský Domov sester prohlášen kulturní památkou

22. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V Prostějově se podařila správná věc. Návrh skupiny občanů, aby funkcionalistická budova Domova osetřovatelek, která se nachází v areálu staré nemocnice, byl vyslyšen. Přestože vlastník zajímavé stavby, kterým je Olomoucký kraj, s prohlášením budovy kulturní památkou nesouhlasil, opak se stal pravdou. Ministerstvo kultury rozhodlo jednoznačně – budova si zaslouží památkovou ochranu. Kraj rozhodnutí bere na vědomí a Hanáckému Večerníku sdělil, že se proti němu nebude odvolávat k samotnému ministrovi.


Funkcionalistická stavba slavného architekta Eduarda Žáčka stojí v areálu staré nemocnice a bydlely zde řádové sestry – ošetřovatelky v nedaleké nemocnici. Poté dlouho sloužila zdravotnickým účelům.
Od roku 2003 je budova prázdná a chátrá.
Vlastník stavby, Olomoucký kraj o budovu dlouho nestaral a nechali ji chátrat.
Poté, co skupina občanů v čele s architektem Zakopalem podala návrh na Ministerstvo kultury, snažil se budovu narychlo prodat.
Jak již před časem zjistil Hanácký Večerník, krajští radní v čele s hejtmanem Jiřím Rozbořilem obviněným z korupce, zaujali k prohlášení budovy kulturní památkou zamítavé stanovisko.

To však nezapůsobilo na Ministerstvo kultury, které nově rozhodlo, že Domov sester je kulturní památkou.
Architekta Jiřího Zakopala, který návrh na Ministerstvo kultury inicioval, jsme se zeptali, co bude památková ochrana Domova sester v praxi znamenat.

Kraj to respektuje, odvolávat se nebude


„Památková ochrana bude hlavně znamenat, že odborníci z řad památkářů budou moci dohlížet, jak na budoucí rekonstrukci, tak zdali vlastník o památku pečuje a pokud tomu tak není, ho na to upozornit a v závažných případech i udělit peněžitý trest. Ale není to zase tak velký rozdíl, jak mnohdy bývá veřejností prezentováno, že se musí zachovat vše, tak jak bylo. Hodně záleží na přístupu samotného vlastníka a schopnosti najít s památkáři společnou řeč," vysvětlil Jiří Zakopal na dotaz Hanáckého Večerníku. „Například u rekonstrukce v tom osobně nespatřuji, až tak velkou změnu a pokud je projektant provádějící rekonstrukci schopný a umí si určité stavební zásahy obhájit, je to v pořádku," dodává architekt Zakopal.
Olomoucký kraj, který s prohlášením kulturní památkou dříve nesouhlasil, rozhodnutí nyní respektuje. „Kraj se proti rozhodnutí nebude odvolávat, nebude proti tomuto vyjádření ministerstva činit žádné kroky. Co se týče budoucnosti objektu, tak o dalších krocích bude rozhodovat krajská rada, a to nejdříve v červenci tohoto roku," odpověděla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

Co bude dál


„Nabízí se tři možné varianty, buď se k tomu kraj nyní postaví čelem, památku si ponechá a začne přemýšlet o budoucím využití nebo se bude snažit se objektu co nejdříve zbavit. A poslední nabízející se variantou by bylo to, že neudělá vůbec nic a přenechá rozhodnutí po volbách na nové krajské vedení a třeba to bude mít na rozdíl od nynějšího kladnější vztah k památkám. Na druhou stranu, než nechat budovu chátrat dalších 10 let, nenamítal bych nic ani proti prodeji zodpovědnému zájemci, který představí jasnou vizi a i se k ní smluvně zaváže," odhaduje budoucí vývoj architekt Jiří Zakopal.
-jač-

 

Další články