Zde může být vaše reklama.

Rozbořil s Pišťákem jsou v Prostějovu olympijském prakticky neodvolatelní

Rozbořil s Pišťákem jsou v Prostějovu olympijském prakticky neodvolatelní

09. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Teplá místa mají na dobu po odchodu z politiky regionální politici Miroslav Pišťák a Jiří Rozbořil již zajištěna. Působí totiž v představenstvu spolku Prostějov olympijský, který má v Prostějově stavět kontroverzní tělocvičnu, takzvané olympijské centrum. Stavbu však doprovází celá řada otazníků.

Když v září loňského roku žádala prostějovská opozice vysvětlení, proč tehdejší primátor města Miroslav Pišťák zastává funkci osobně a ne z titulu své funkce, byli tito zastupitelé ujišťováni, že pokud skončí jako primátor, pozice ve spolku se vzdá.

„Podezírat pana primátora, že když skončí ve funkci, by dále zůstával ve statutárním orgánu spolku, je absolutně liché. Co hledáte?“ ptal se tehdy opozičních zastupitelů radní Josef Augustin (KSČM). O týden později ale Miroslav Pišťák rezignoval, protože se přišlo na to, že bral od soukromých firem finanční dary. Funkci ve vedení spolku Prostějov olympijský si ale ponechal a vykonává ji dodnes. A podle opozice ji nezvládá. Když mu městské zastupitelstvo uložilo vyjednat změny stanov, které by postavení Prostějova zlepšily, nedokázal to.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil je dokonce předsedou představenstva podivného spolku a jeho jménem tedy podepisuje smlouvy s Olomouckým krajem, na což upozornil Hanácký Večerník před časem zde.

Toto představenstvo může přijímat nové členy a jednat per rollam, což v praxi znamená, že stačí, aby zavolal například hejtman Rozbořil tenisovému podnikateli Miroslavu Černoškovi a můžou do spolku přijmout desítky dalších členů. Zástupce Prostějova s tím nebude nic moci dělat. Přijetím nových členů se však „naředí“ podíl na využívání předmětných pozemků a tím i nové haly.

Jediný, kdo může politiky odvolat je však valná hromada onoho spolku. A na tu chodí lidé, kteří stojí v čele příslušných členů spolky – primátor Prostějova, hejtman kraje a předseda tenisového klubu. Jenže, Prostějov tam Miroslav Pišťák zastupoval i když už nebyl ve funkci primátora. Primátorka Rašková mu údajně udělila plnou moc.

Kapři si rybník nevypustí a sami se tito lidé asi neodvolají. Stát se tedy může, že nyní obviněný Jiří Rozbořil bude ve výkonu trestu, ale stále bude řídit Prostějov olympijský. Podobně Miroslav Pišťák se může ocitnout mimo zastupitelstvo, spolek však může ovládat dál. Pro jejich odvolání by musela proběhnout změna jak na kraji, tak na prostějovské radnici. U tenisového klubu se to totiž očekávat nedá.

 

-jač-

Další články