Zde může být vaše reklama.

Adoptuj si strom, dárek pro přírodu

Adoptuj si strom, dárek pro přírodu

27. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V Lošticích spustili neobvyklý projekt s názvem Adoptuj si strom, dárek pro přírodu. V rámci plánované podzimní výsadby aleje kolem cyklostezky z Loštic do Palonína nabízí město možnost jednotlivcům, školám, spolkům, institucím či firmám jednotlivé stromy adoptovat.

Všichni tak máme možnost podílet se na vzhledu svého okolí a také můžeme společně přispět, aby prostředí kolem nás bylo nadále jen lepší. A jak se zdá, tak dle počtu adoptovaných stromů už v prvních dnech od spuštění rezervace je vidět, že lidé nejsou lhostejní ke svému okolí,” říká starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová. Peníze získané adopcí totiž budou investovány do další výsadby v Lošticích a také do její následné údržby. “Každý z osvojitelů bude mít také možnost sám si “svůj” strom vysadit,” dodává starostka.

Celkem bude do adopce zařazeno 127 stromů - 48 třešní, 50 ořešáků a 29 švestek. Za částku 700 Kč obdrží dárce certifikát o adopci stromů spolu s poděkováním od starostky města Loštice a přímo u stromu bude umístěna pamětní cedulka se jménem dárce a textem, který si má možnost osvojitel sám určit. Jedna osoba, spolek, firma, škola či instituce si můžou adoptovat maximálně tři stromy. Nápad se mi moc líbí, už jsme si také strom adoptovali a už se těším, jak jej spolu se svoji rodinou vysadíme a pak při svých cyklo-výletech budeme spolu s dětmi sledovat, jak se naší třešni pěkně daří,” uvedla místní obyvatelka Blanka Zdráhalová.

Kompletní informace o projektu adopce jsou zveřejněny na webových stránkách města Loštice https://1url.cz/@adopcestromu, případně na webových stránkách Spolku STURM https://bit.ly/2JotcjT. Zde zájemci najdou i on-line mapu, kde si mohou vybrat svůj strom a v on-line formuláři si jej rezervovat. Po uhrazení příspěvku na transparentní účet dojde k jeho adopci, což následně bude zaznamenáno v on-line mapě, tak mají všichni přehled, který strom je ještě k adopci k dispozici.

Registrace zájemců o adopci bude probíhat do 30. září 2018 a samotná výsadba proběhne v měsíci říjnu. Všichni zájemci o osobní zapojení do výsadby budou s předstihem o termínu informováni. Projekt adopce organizuje město Loštice ve spolupráci s obcí Palonín a místním spolkem STURM.

 

Michal Trlica

Další články