Zde může být vaše reklama.

Křižovatka smrti v Paloníně: Na silnici se každoročně umírá, ale nikdo s tím nic nedělá...

Křižovatka smrti v Paloníně: Na silnici se každoročně umírá, ale nikdo s tím nic nedělá...

04. 12. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na vině je jednoznačně zmatené dopravní značení. řižovatka u Palonína, místo velmi častých tragických nehod, se při pohledu ze silnice od Loštic tvář, že je v obci, při pohledu z dálnice ale značka obce chybí; na místě je jen stopka. Smrťáků přibývá, léta se ale nic neděje. Obyvatelé obce i okolí volají po kruhovém objezdu, roky ale marně.

luneta banner

„Podnětů jsme zasílali už moc. Vedle v Lošticích mají na podobném místě třicítku. Tady se nic neděje,” svěřuje se jeden z obyvatel Palonína.

Kdo za to může
Pokud se palonínští potkají večer v hospodě, je křižovatka a nejnovější nehody jedním z nejčastějších témat sousedských diskusí. Jen letos totiž registrují palonínští obyvatelé na své křižovatce dvě smrtelné nehody, celkově jich už ale bylo samozřejmě nepočítaně. V loňském roce těch smrtelných dopravní policie napočítala pět. Na vině je obvykle příliš vysoká rychlost přijíždějících aut, která je kvůli zmatečnému značení v podstatě neuhlídatelná. Obyvatelé Palonína a okolních vesnic loni sepisovali petici, Správa silnic ale o úpravě křižovatky neuvažuje. „Křižovatka v Paloníně je zabezpečena dostatečně. Jde jen o to, aby řidiči přijíždějící po hlavní silnici dodržovali v obci padesátku a z vedlejší zastavili na stopce. Potom nebude tato křižovatka nebezpečným místem,“ uvedl loni Vladislav Mesiarkin ze Správy silnic pro Mladou frontu, která se také situací v místě zabývala. Sama starostka Palonína snahy svých spoluobčanů podporuje, o změně dopravního režimu kritického místa ale sama rozhodnout nijak nemůže.
Podle statistik z loňského roku na místě překračuje rychlost až 70 procent přijíždějících řidičů. Svádí je k tomu rovná a přehledná silnice od Loštic, na značku omezující rychlost na 50 km/h reagují obvykle pozdě, velmi často s tragickými následky. ŘSD nemá úpravu křižovatky v plánu ani pro následující rok.
-vb-

-vb-

Další články