Zde může být vaše reklama.

Lesníci vypustili do volné přírody tři rarohy velké

Lesníci vypustili do volné přírody tři rarohy velké

27. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Tři rahohy velké vypustili do volné přírody v úterý 21. června lesníci z podniku Lesy ČR. Dravci pobyli týden ve vypouštěcí kleci umístěné desítky metrů nad zemí. Nyní jsou volní…

Padesát dní staří rarozi velcí pocházejí ze sokolnického chovu. „V kleci plně dorostli a zvykli si na nové prostředí. Nyní se už sami naučí létat i lovit,“ řekl Petr Zvolánek z podniku Lesy ČR. Lesníci v posledních dvaceti letech vypustili už 50 rarohů. „Rozšiřujeme tak populaci těchto kriticky ohrožených dravců,“ dodal Zvolánek. V České republice žijí v současné době dvě desítky párů rarohů.

Raroh velký (Falco cherrug) je ohrožený dravec z čeledi sokolovitých. Dorůstá 47 až 55 cm s rozpětím křídel 105 – 129 cm. Má převážně hnědé peří s šedými letkami. Živí se zejména hlodavci a ptáky, které uloví. Hnízdí na skalních římsách nebo na stromech v opuštěných hnízdech jiných větších ptáků. Raroh velký je ohroženým druhem, sídlí především v Asii. Česká republika je jeho tradičním evropským teritoriem, stejně jako Slovensko nebo Maďarsko.

-age-

Další články