Zde může být vaše reklama.

Tajemník prostějovské radnice Baláš zatajil důležitá fakta v kauze Manthellan

Tajemník prostějovské radnice Baláš zatajil důležitá fakta v kauze Manthellan

14. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Další vroubek z minulosti má kontroverzní tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš. Byl to on, kdo spolu s dalšími účastnil výběru investora, který postaví na místě současného kulturního domu obchodní galerii. Když však o problematice jednala rada, neuvedl věc na pravou míru. V důsledku jeho chyby pokračovalo vyjednání podezřelé smlouvy, která na roky zabránila rozvoji města.

O neustálém porušování zákonů i o chování k zaměstnancům ze strany tajemníka Magistrátu města Prostějova Lubomíra Baláše, jsme už v Hanáckém Večerníku psali. Nyní odhalujeme další z problématických míst v jeho minulosti.

Baláš je sice „jen“ úředník, pěstuje však velmi dobré vztahy s radničními politiky. Jak jinak si vysvětlit, že mu kdysi umožnili trafiku ve Vodovodech a kanalizacích, kde si například v roce 2015 přišel na více než 1300 korun mzdy za hodinu údajné práce nebo že mu tolerují časté porušování zákonů.

Podle našich zjištění je ale tajemník „namočený“ i v kauze obchodní galerie, která má vyrůst na místě současného Kascentra. Působil totiž jako předseda hodnotící komise, na jejímž základě měl být vybrán jako investor právě vítězný Manthellan. Jenže, když se jej opozice zeptala, co vlastně Balášova komise radním doporučila, byli šokováni. „Nemohu se vyjadřovat jménem rady města, mohu pouze reagovat jako předseda hodnotící komise, která nabídky zkoumala. Vzhledem k charakteru výběrového řízení hodnotící komise nestanovila výsledné pořadí, resp. která nabídka byla nejlepší a která nejhorší,“ sdělil letos v červnu tajemník Baláš k dotazu opozičního zastupitele Františka Filouše.

Ovšem když radní v říjnu 2009 hlasovali radní o údajném doporučení hodnotící komise vybrat za investora společnost Manthellan, Baláš je na nepravdu neupozornil, ačkoliv byl pravděpodobně přítomen přímo na jejich jednání.  Politici proto schválili usnesení, že zastupitelům doporučují za investora vybrat Manthellan „s ohledem na doporučení Komise pro posouzení nabídek“. I pokud by náhodou tehdy Lubomír Baláš nebyl na jednání radních, jako tajemník zřejmě znal materiály, které jeho podřízení předkládali. „Na jednání Rady města Prostějova obvykle přítomen tajemník magistrátu nebo úředník, který ho zastupuje, je,“ uvedla na náš dotaz tisková mluvčí radnice Jana Gáborová s tím, že zápis z jednání je už uložen v archivu.

hvrek

Nejde přitom o banalitu. Toto rozhodnutí radních způsobilo vyjednání pro město nevýhodné smlouvy s Manthellanem, která je dodnes směrem sporů a dohadů, zda byla uzavřena platně. Nikdo tak vlastně neví, co s lokalitou bude a roky se čeká na rozhodnutí soudů.

Postup tajemníka proto tvrdě kritizuje například opoziční zastupitel František Filouš z Klubu nezávislých. „Pan tajemník byl předsedou tehdejší hodnotící komise a k této kauze se na zastupitelstvu až do nedávna nevyjadřoval, přestože věděl, že hodnotící komise nestanovila výsledné pořadí uchazečů. Pokud by o tom pan tajemník informoval zastupitelstvo města bez zbytečného odkladu a nikoliv až nyní, s odstupem několika let, jeho svědecká výpověď mohla být klíčovým důkazem v řízení před soudem. Takové jednání proto není hodno následování a nemělo by být magistrátním úředníkům  vzorem,“ vyjádřil se František Filouš.

Jakub Čech

Další články