Zde může být vaše reklama.

V Držovicích se uskutečnily volby, vyhrála je opozice poměrem 5:2

V Držovicích se uskutečnily volby, vyhrála je opozice poměrem 5:2

05. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prohrou současného vedení obce skončily komunální volby v obci Držovice poblíž Prostějova. Tamní opozice získala pět mandátů, dnešní vedení jen dva mandáty ze sedmi. Po deseti letech v čele obce tak skončí její starostka, která stála u obnovení, Blanka Kolečkářová. V posledních měsících však čelila tvrdé kritice za některé kroky v čele obce.

Volby se v Držovicích konaly v sobotu 4. února od 7 do 22 hodin. Svolány byly, protože se v průběhu loňského roku vzdali tři opoziční zastupitelé i spolu se svými náhradníky mandátů. Krok odůvodňovali dlouhodobou nespokojeností s řízením obce.

Voleb se zúčastnily čtyři volební strany, fakticky se však jednalo jen o dva bloky - „pro starostku“ a „proti starostce“. Kampaň běžela v posledním měsíci na plná obrátky, atmosféra v obci houstla. Starostka připomínala své úspěchy, opozice jí vyčítala nekomunikaci, vysoké pravomoce při nakládání s financemi obce či nedostatečné čerpání dotací.

A pro opozici nakonec skončily volby příznivě. Do zastupitelstva se tak z členů současné "koalice" dostala jen starostka Blanka Kolečkářová se svojí místostarostkou Janou Pavlíčkovou Hlebovou. Za opoziční Iniciativu je v novém zastupitelstvu Jana Františka Kreplová a Renata Čižmárová. Nejvíce mandátů však získala kandidátka Za Držovice vedená jedním z rezignujících zastupitelů Jaroslavem Studeným (ODS). Spolu s ním bude v zastupitelstvu působit Lubomír Hrazdil a Jakub Martinek, který dokonce získal více preferenčních hlasů než Jaroslav Studený.

Kdo v čele obce vystřídá Blanku Kolečkářovou, je ve hvězdách. Pravděpodobně se bude jednat o některého z lídrů opozičních stran - tedy buďto o Janu Františku Kreplovou nebo Jaroslava Studeného, čímž by obec získala poprvé v historii starostu z Občanské demokratické strany a zároveň by to bylo poměrně unikátní, protože starostů z ODS už v současnosti moc nepřibývá. Vyloučeno asi není ani to, že by do funkce nastoupil zmíněný Martinek z kandidátky Za Držovice, který byl úspěšný v získávání preferenčních hlasů.

O osobě nového starosty však nemají jasno ani noví zastupitelé. "Musíme se ještě všichni sejít. Čeká nás obrovský kus práce, ale nadšení a ochota pracovat nás neopouští. Každopádně bychom chtěli poslat vzkaz obecním zaměstnancům, kteří mají strach o svá místa. Šlo nám o změnu vedení, kterou se nám podařilo dosáhnout. Úřad a obec musí fungovat dál, což by bez nich nebylo možné. Oni jako první pocítí změnu v přístupu a v čem jsme jiní než předchozí vedení. Voličům bych chtěla poděkovat za rekordně vysokou účast a obnovenou důvěru v demokracii," vzkázala čtenářům Hanáckého Večerníku nově zvolená zastupitelka, občanská aktivista a studentka Univerzity Palackého Renata Čižmárová.

Nejstarší kandidátkou byla paní Hana Růžičková (68 let) kandidující za Nezávislé. Naopak nejmladším kandidátem byl dvaadvacetiletý student Tomáš Hrdlička, který se o přízeň voličů ucházel z kandidátky Starostů a nezávislých. Ani jeden z nich ve volbách neuspěl. Na kandidátkách převažovali muži (61 %), průměrný věk kandidátů byl 45 let a nejvíce jich je ve věkové skupině 40 - 44 let. Ženy převažovaly jen na kandidátce Iniciativy, která měla i nejnižší věkový průměr.

Držovice byly do roku 2006 městskou částí Prostějova. Poté se odtrhly, protože prostějovská radnice se o ně příliš nestarala. Starostkou Držovic je nepřetržitě od obnovení obce Blanka Kolečkářová ze Starostů a nezávislých.

Jakub Čech

Další články