Zde může být vaše reklama.

Změna územního plánu: jde město Prostějov na ruku developerovi?

Změna územního plánu: jde město Prostějov na ruku developerovi?

11. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Návrhem druhé změny územního plánu se budou na svém jednání zabývat prostějovští zastupitelé. Změna územního plánu se týká pozemků okolo tzv. kascentra, kulturního a společenského sálu, místa, o němž se v posledních letech v Prostějově mluví neustále kvůli plánované stavbě obchodní galerie. Konkrétně se nyní jedná o to, že mimo jiné ruší povinný podíl zastavěnosti ploch z maximálních 75 % tak, že místo může být zastavěno celé. Veřejnost návrh kritizuje.

Psal se rok 2014, když krátce po vydání nového územního plánu žalovala společnost Manthellan, za níž stojí olomoucký podnikatel Richard Morávek Město Prostějov kvůli územnímu plánu. Město podle Manthellanu porušilo smlouvu a Manthellan tedy žádal odškodné. Zastupitelé stihli ještě tři dny před volbami schválit pořízení změny územního plánu tak, aby požadavky Manthellanu dopředu splnili, z obavy před sankcemi plynoucími ze smlouvy s investorem z roku 2010. „Pokud změnu územního plánu neschválíme, hrozí všem zastupitelům, že po nich město bude požadovat náhradu škody," vyhrožoval tehdy zastupitelům náměstek primátora Zdeněk Fišer.

 

Já vám řeknu, co si o tom myslím a zítra to vyjde v novinách

V květnu 2015 však Okresní soud v Prostějov uznal smlouvu města s investorem za neplatnou, proti rozsudku se odvolal jak investor, tak i město, nyní opět s odůvodněním, že neodvolání by bylo porušení smlouvy, město je dle názoru jeho představitelů zavázáno k součinnosti.Po vynesení nepravomocného rozsudku však Manthellan svou žalobu stáhl, jediným čím mohl u soudu o náhradě škody argumentovat,byla ona neplatná smlouva.

Proces tvorby změny územního plánu však pokračoval dál. V prosinci 2015 se uskutečnilo veřejné projednání, kde vedení města čelilo ostré kritice. Na časté otázky v souvislosti s výstavbou obchodnÍ galerie se občané dozvěděli od příslušných úředníků, že „to není předmětem jednání“, projednávání tedy probíhalo pouze v obecné rovině, o konkrétních aspektech plochy nemohla být vůbec řeč. Na otázku, jak se k probíhajícímu soudnímu řízení staví, odpověděla primátorka Alena Rašková takto: „Nebudu se k tomu vyjadřovat, ještě by se to objevilo v novinách.“

 

Námitky nebudou akceptovány

Tím nejzásadnějším, co se dle návrhu mění je to, že investor může stavět podzemní garáže. To však naráží na nesouhlas místních, kteří mimo jiné upozorňují na vysokou spodní vodu či na nebezpečí pro okolní stavby. „Stavbou domů s podzemním parkováním dojde k poškození našich historických domů, jejichž základy jsou volně položené kameny zalité hlínou.  Když se vedle mého domu stavělo, tak jsem tři roky jsem měl ve sklepení vodu do výšky 1,7 metrů,“ rozčiluje se občan Přemysl Vála.

Dále jde v návrhu o to, že investor může nyní zastavet plochu celou, zatímco platný územní plán zástavbu reguluje na tři čtvrtinu plochy. „Stoprocentní zastavěnost území na může navrhnout jen komerčně najatý architekt, nikoliv urbanista. Takovému architektovi bych rád svěřil svůj komerční pozemek, aby hájil mé soukromé zájmy, pokud bych byl investorem. Takovému architektovi bych nikdy nesvěřil svoje město,“ vyjádřil se opoziční zastupitel Jan Navrátil (SZ) s tím, že schválením druhé změny územního plánu město jde na ruku investorovi.

Součástí posuzování bylo také, jaký bude mít vliv schválení změny územního plánu na životní prostředí, podle studie, která byla veřejnosti prezentována vloni v prosinci, velmi malý. S tím však nesouhlasí další opoziční zastupitel František Filouš, který připomněl, že studie vůbec nepracovala s faktem, že v Prostějově jsou velmi vysoké hodnoty polétavého prachu.

Občané mohli k předloženému návrhu podávat připomínky, jejich znění nyní visí na webu města a to včetně adres podavatelů. Tento postup již šetří Úřad pro ochranu osobních údajů.  Žádné z námitek nebude vyhověno, pokud návrh rady města projde.

 -jač-

Další články