Zde může být vaše reklama.

Olomouc od zítra hostí celostátní setkání katolické mládeže. Míří sem tisíce mladých lidí

Olomouc od zítra hostí celostátní setkání katolické mládeže. Míří sem tisíce mladých lidí

14. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Celostátní setkání mládeže probíhá v duchu světových dní mládeže a koná se v České republice přibližně jednou za 5 let. Je primárně určeno pro mladé lidi od 14 do 30 let, kteří chtějí prožít několik dní ve společenství mladých lidí.

videoprojektory web

Téměř 6 000 mladých lidí se přihlásilo na 6. celostátní setkání mládeže, které se uskuteční 15. až 20. srpna v Olomouci. Akci už více než rok připravují desítky dobrovolníků z celé České republiky, přímo na místě bude mít organizaci na starost asi 700 dobrovolníků.

Motto setkání zní „Nebojte se"

Tématem letního setkání je „Nebojte se," pro mladé to znamená například - nebojte se přijímat rozhodnutí, nebo nebojte se budoucnosti. Mluvit se bude také o rolích muže a ženy nebo o tématu křesťan a společnost," shrnul hlavní organizátor akce Jan Balík.

Pro účastníky je připraven zajímavý několikadenní program, budou si moci poslechnout řadu zajímavých přednášek, desítky koncertů. Prostor ale bude také pro sportovní aktivity, poznávání olomouckých památek nebo workshopy. Akce se zúčastní převážně mladí křesťané od 14 do 30 let. „Zveme i všechny obyvatele Olomouce, aby se na program přišli podívat," říká ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference P. Jan Balík.

Hlavní program bude probíhat v areálu Korunní pevnůstky, ubytování a stravu mají mladí lidé zajištěnou na kolejích Univerzity Palackého. Přednášky a další program budou probíhat i na dalších místech ve městě," popsal manažer setkání Jiří Novák.

Osmdesát témat z nejrůznějších oborů

Během šestidenního programu se při duchovním programu na podiu vystřídá většina českých a moravských biskupů. V rámci přednášek k mladým promluví například režisér Jiří Strach s tématem Jak dnes mluvit k lidem o Bohu. Na téma Jak se stát pořádným mužem bude mluvit Martin Lebduška, vedoucí územního odboru Policie Přerov. Přednášku s názvem Manželství očima církevního soudce bude mít Miloš Szabo z Katolické teologické fakulty Karlovy Univerzity. Na téma Prenatální diagnostika a její rizika má mluvit Mário Šmehil. Filosof Jiří Fuchs přijede s tématem Krize pravdy v etice a v politice. Celkem budou mít mladí lidé možnost vybrat si mezi přibližné osmdesáti tématy z nejrůznějších oborů.
Novinkou je chystaná pouť na Svatý kopeček a EXPO povolání a návštěvy olomouckých klášterů.

Katecheze a mše svatých

V rámci Celostátního setkání mládeže zveme rodiče a rodiny s dětmi na Den s rodinami, který se koná v sobotu 19. srpna 2017. Dopoledne bude katecheze a mše svatých. Odpoledne bude speciální program plný zamyšlení, kultury, umění, výstav," uvádí pořadatelé.

Jsem rád, že toto setkání přivede v letním období do města mladé lidi. Myslím, že by se jim mohla Olomouc líbit i díky své duchovní tradici," poznamenal náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Celostátní setkání se koná jednou za pět let, poslední proběhlo v roce 2012 ve Ždáru nad Sázavou a před tím v roce 2007 v Táboře. Vždy mu předchází celostátní fórum mládeže, kde zástupci mladých lidí diskutují s biskupy o aktuálním dění a problémech, se kterými se potýkají. Toto fórum se uskutečnilo v Olomouci poslední víkend v únoru. Závěry poslouží mimo jiné jako podklad pro Biskupskou synodu o mladých lidech, která se koná v roce 2018 ve Vatikánu.

-kz-

Další články