Zde může být vaše reklama.

Tříkrálová sbírka je tady. Vykoledované peníze pomohou lidem v nouzi

Tříkrálová sbírka je tady. Vykoledované peníze pomohou lidem v nouzi

02. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Šířit zvěst o narození Krista, ale také šířit radost a pomáhat těm, kteří to potřebují. To je posláním Tří králů. Od 2. do 15. ledna vyrazí do ulic Arcidiecéze olomoucké více než 18 400 koledníků. Za peníze, které jim lidé přispějí, Charita pomůže lidem v nouzi. Například v Zábřehu poslouží handicapovaným lidem a seniorům speciálně upravený přepravný automobil, vyškovská Charita zase zrekonstruuje faru v Topolanech pro fungování sociální služby, v otrokovickém Domově pro seniory přibydou automatické dveře a v působištích všech Charit bude poskytnuta přímá pomoc lidem v tíživé sociální situaci.

V roce 2016 dárci přispěli do Tříkrálové sbírky 97 651 016 korunami, z toho 24 795 948 korun vynesla koleda v Arcidiecézi olomoucké. Právě tam začali chodit koledníci s pokladničkou už v roce 2000, o rok později se Tříkrálová sbírka rozšířila do celé České republiky. Výtěžek sbírky se každým rokem zvyšuje.

Pomoc pro pana Petra. Vyhořel

Díky lidem dobré vůle pomohla loni Charita třeba panu Petrovi ze Zábřežska, kterému shořel dům. „Usnul jsem v noci u televize, a když jsem se vzbudil, už hořelo. Čapnul jsem televizi a vyběhl do zahrady. Chtěl jsem zachránit ještě doklady, ale podařilo se mně vzít jen peněženku. Žár a horko uvnitř domu mě nepustily zpátky,“ líčí dramatické okamžiky šedesátiletý muž. Na místo vyrazilo hned několik jednotek hasičů. Oheň však stačil zničit dveře a euro okna, shořela i střecha. Z domu, který před pěti lety muž renovoval, zbyly jen obvodové zdi. Za peníze z Tříkrálové sbírky pan Petr nakoupil dřevo na stropy, Charita přihodila ještě další dřevěné trámy. Pan Petr byl dlouhá léta sám koledníkem.

Tříkráloví koledníci vyrazí do ulic i letos, a to od 2. do 15. ledna. Lidé je poznají nejen podle korunky a pláště, mají s sebou také pokladničku s logem Charity, která je zapečetěná a očíslovaná. Sbírku doprovodí také spousta akcí, jako například tříkrálové průvody (Olomouc, Uherský Brod, Zlín) a koncerty (Luhačovice, Moravská Třebová, Zábřeh).

Zajímavosti o sbírce: V Přerově doprovází koledníky Poník

Koledníci z Charity Svaté rodiny Nový Hrozenkov se vydají na samoty v horách (6. -8. ledna). Vybavení termoskou s čajem a dobrou fyzičkou. Často totiž zdolávají k jednotlivým domům zasněžené kopce. Ty někdy nebývají zpřístupněné. „Děti se tak seřadí za sebe a vydají se hlubokým sněhem vpřed, vytvoří si cestičky samy. Odměnou je jim radost babiček, které jim otevřou dveře. Mnohé koledování berou jako společenskou událost,“ říká ředitelka novohrozenkovské Charity Danuše Martinková.

Skupinku sourozenců, kteří chodívají v Přerově, doprovodí již podruhé bílý poník. Jmenuje se Sněhurka. Koledovat vyrazí s Třemi králi v neděli 8. ledna. Prostějovští charitní pracovníci se letos znovu vydají koledovat na transfúzní oddělení tamní nemocnice. Darují tam totiž krev. Tato VIP koleda se uskuteční v pondělí 9. ledna velmi brzy ráno.

Lidé mohou přispět do Tříkrálové sbírky také přímo v teple svých domovů 1. – 15. ledna. Dále mohou poslat svůj příspěvek na č.ú.: 66008822/0800, variabilní symbol 777 nebo zaslat dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87777.

-age-

Další články