Zde může být vaše reklama.

Výtvarnou soutěž na sochy pro velehradský areál podpoří i sbírka

Výtvarnou soutěž na sochy pro velehradský areál podpoří i sbírka

02. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucké arcibiskupství, které je spoluvlastníkem velehradské baziliky – národní kulturní památky, vyhlásilo v červenci veřejnou soutěž na ztvárnění návrhu výtvarného díla, odkazu sv. Cyrila a Metoděje, pro pilíře lemující vstup do poutního areálu. Podpořit toto dílo je možné už nyní prostřednictvím peněžní sbírky.

„Pro Velehrad byla v minulosti vytvořena nádherná díla zpodobňující bratry ze Soluně a doufám, že tato soutěž přinese ovoce v podobě soudobého ztvárnění neméně kvalitního, které zanechá potomkům otisk naší víry zhmotněné v dostavbě a výzdobě poutního areálu,“ uvedla architektka olomouckého arcibiskupství Blanka Roubíková, která je zároveň sekretářkou soutěže.

Dílo, které ze soutěže vzejde, bude osazeno na pilíře lemující vstup do velehradského poutního areálu. Hotový návrh musí být odevzdán do ledna, kdy ho posoudí porota složená ze zástupců vyhlašovatele a nezávislých odborníků. Výsledky budou známy v průběhu března. (Podrobné podmínky jsou k dispozici na tomto místě.)

Již nyní je ale možné podpořit toto dílo finančním příspěvkem v rámci vyhlášené peněžní sbírky. Dary lze posílat na účet Matice velehradské číslo 1419526399 / 0800 a použít přitom buď variabilní symbol 2017, nebo do zprávy pro příjemce napsat slovo „sochy“.

-gra,age-

Další články